Иран ще удари Израел на най-тъжния ден в еврейския календар – Тиша Б’Ав

Според информацията Иран планира да нападне Израел в деня Тиша Б’Ав, когато евреите оплакват загубата на първия и втория храм. (Този ден е спряган за най-тъжния в еврейския календар. На него са се случили редица бедствия в еврейската история, главно унищожаването както на Храма на Соломон от Нововавилонската империя, както и на Втория храм от Римската империя в Йерусалим. На този пост всички евреи са на строг пост и скърбят, бел. на Критично). Това съобщи The Jerusalem post.

Източници от западното разузнаване заявиха пред Sky News Arabia, че разполагат с доказателства, че Иран планира да атакува Израел именно на този ден в отговор на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания. Тиша Б’Ав, започва на 12 август и завършва на 13 август. 

Съобщава се, че нападението на Иран ще бъде координирано с Хизбула, подкрепяна от Иран, която се е установила в Ливан.

Три източника заявиха пред New York Times, че Иран планира да отговори на убийството на Хания. Настроението беше подкрепено от върховния лидер на Иран Али Хамейни, който написа в Х:

„След това горчиво, трагично събитие (убийството на Хания, бел. Критично), което се случи в Ислямската република, наш дълг е да отмъстим“.

Али Хаменей

Източниците посочват, че ударът на свещения за евреите ден на траур цели да има емоционално и психологическо въздействие срещу Израел.

Посочва се още, че евреите могат да се чувстват „особено уязвими именно на този ден, което добавя допълнителен ефект от психологически страдания.“

Според изданието, съобщенията сочат, че има и символична причина за атаката на тази дата, която съживява (в мисленето на евреите) историческите травми и пресъздава образите на разрушението.

И накрая, Иран се надява, че нападението на този ден ще донесе елемент на изненада. Докато сигурността може да е заета със собствените си религиозни ритуали или да урежда разногласия, тя може да не е подготвена за военна атака.

Скай нюз Арабия също така твърди, че медийното отразяване на нападението ще предаде послание на ислямския свят – че „Израел е уязвим за унищожение, както са били уязвими евреите в историята им“.

„Източниците сочат също, че нападението на този ден може да възвърне моралния дух на терористичните групировки, които атакуват Израел, да ги подсили за бъдещи нападения и да покаже, че Иран ще продължи да подкрепя терористичните лидери в региона“, твърди The Jerusalem post.

През април Иран атакува Израел, но нанесе само няколко преки удара със стотиците безпилотни самолети и ракети, които изстреля към Израел.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!