ООН: Израел използва кучета, електрошок и побой в изтезанията над палестинците

Палестинците, намиращи се в израелски плен, са били подлагани на изтезания, включително на токови удари, водни атаки и нападения с кучета, като от 7 октомври насам най-малко 53 задържани са починали в ареста, се казва в доклад на органа на ООН за наблюдение на правата на човека, публикуван в сряда.

Докладът на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR) на тема „Задържания в контекста на ескалацията на военните действия в Газа“ разглежда свидетелства за изтезания и други форми на малтретиране, извършени от израелци над палестинци от октомври 2023 г. до юни 2024 г.

„Много от задържаните и впоследствие освободени лица съобщават, че са били подложени на форми на изтезания или друго малтретиране,

включително тежък побой, електрошок, принуждавани да останат в стресови позиции за продължителни периоди от време, обливане със силна струя вода. Те са били подлагани на насилие и унижение по систематичен начин,

„включително чрез многократни сериозни физически нападения, пускане на кучета върху задържаните, което в редица случаи са били хапани от животните. Задържаните системно са били заплашвани и обиждани“.

В дните след нападението на Хамас на 7 октомври Израел задържа голям брой палестинци – мъже, жени, деца, лекари, журналисти, правозащитници и пациенти. От повече от 10 000 работници и пациенти от Газа, които бяха задържани през октомври, около 1000 души остават в неизвестност. Десетки други са загинали.

„Най-малко 53 задържани лица от Газа и Западния бряг са починали в израелски арест от 7 октомври насам“, се казва в доклада на ООН.

В понеделник Израел съобщи, че е задържал девет войници по подозрение, че са изтезавали пленени бойци на палестинското движение Хамас. КритичноБГ публикува новината. Въпросните 10 войници са участвали в групово изнасилване над мъж – палестине. Следствие на зверството, същият е с вътрешни разкъсвания и парализа на краката.

Израел арестува 10 свои войници, ГРУПОВО ИЗНАСИЛИЛИ палестинец в местния Гуантанамо. След изтезанията жертвата е парализирана. Армейци на бунт да ги изкарват

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!