Ритър: Европа не се е събудила, за да разбере, че САЩ не са ѝ приятели. Те я докараха до една от най-големите икономически катастрофи

Бившият офицер от разузнаването на американската морска пехота и бивш оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър заяви пред Sputnik, че именно САЩ стоят зад решението на ЕС да започне да налага санкции на Русия, което според него е свързано с Минските мирни споразумения за Украйна – документи, които Париж, Берлин и Киев никога не са планирали да изпълнят.

Пакетите от санкции на ЕС срещу Русия дадоха обратен ефект, превръщайки се в „една от най-големите икономически катастрофи в съвременната европейска история“, посочи Скот Ритър.

„Тези санкции, които имат за цел да накажат Русия, не успяха да го направят. Всъщност те се върнаха като бумеранг върху Европа. А Европа продължава да налага все повече санкции, докато Русия става все по-силна икономически“, отбеляза бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ.

Той нарече ЕС „икономическото рамо на една глутница от организации и институции, сред които е и НАТО, всички те обслужват основно Съединените щати“.

„Така че санкциите, които бяха въведени от Европейския съюз, бяха направени, защото Съединените щати искаха Русия да бъде изолирана“ и „да се изправи срещу Украйна, която функционираше като де факто пълномощник на НАТО“, твърди Ритър.

Бившият оръжеен инспектор на ООН настоява, че Америка използва санкциите, „за да постигне по-голяма стратегическа цел – не само да отслаби Русия, но и да отслаби Европа, така че САЩ да излязат по-силни от този конфликт [в Украйна]“.

„От десетилетия целта на Съединените щати е да освободят Европа от зависимостта ѝ към евтината руска енергия. Така че санкциите и ответният удар постигат този резултат. Може би Европа не осъзнава това или не се е събудила за реалността, че Съединените щати не са ѝ приятели“, заключава Ритър.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!