Сърбия почерня от протести срещу ЕС, който иска да копае лития им

Хиляди хора се събраха в понеделник в няколко града в Сърбия, за да протестират срещу проекта за добив на литий, който правителството на балканската страна наскоро подписа с Европейския съюз, пише AP.

Протестите се проведоха едновременно в западния град Шабац и централните градове Кралево, Аранджеловац, Лига и Бараево. Те последваха подобни събрания в други сръбски градове през последните седмици.

Постигнатата по-рано този месец сделка за „критични суровини“ може да намали зависимостта на Европа от Китай и да приближи Сърбия, която има тесни връзки с Русия и Китай, към ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц присъства на срещата на върха в Белград.

Сделката обаче беше остро критикувана от природозащитници и опозиционни групи в Сърбия, които твърдят, че тя ще нанесе необратими щети на околната среда и ще донесе малко ползи на гражданите.

Най-големият литиев резерв в Сърбия се намира в западна долина, която е богата на плодородна земя и вода. Преди няколко години мултинационалната компания Rio Tinto започна проект за проучване в района, който предизвика огромна съпротива и наложи спирането му.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!