Израел арестува 10 свои войници, ГРУПОВО ИЗНАСИЛИЛИ палестинец в местния Гуантанамо. След изтезанията жертвата е парализирана. Армейци на бунт да ги изкарват

Израелци нахлуха във военна база в централен Израел в понеделник, за да протестират срещу ареста на войници, обвинени в групово изнасилване на палестински задържан в затвора Сде Тейман в пустинята Негев. Те затвориха базата на военната полиция в град Бейт Лид, където войниците са държани за разпит, съобщи армейското радио на Израел, пише Анадолската агенцияВ протеста са участвали маскирани войници във военна униформа, твърди обаче вестник Yedioth Ahronoth. Кадри от нападението над базата със задържаните изнасилвачи може да видите ТУК

Арестът на израелските войници е следствие на потвърдена информация, че 9 или 10 от тях са участвали в групово изнасилване на задържанн палестинец от Ивицата Газа. Същият е бил подложен на жестоки изтезания. В резултат на всичко това, палестинецът е получил пълна парализа на долните крайници, която „го е оставила без възможност да ходи“. Понастоящем е в болница за операции, следствие на травмите, пише Аlmayadeen.

Според репортаж на израелското армейско радио малтретирането е станало преди около три седмици в центъра за задържане в Сде Тейман. Жертвата е открита във военната база в критично за живота състояние и впоследствие е транспортирана до болница за лечение и операции.

Днес израелската армия потвърди, че е прекратила кръга от „критични дискусии за сигурността във връзка с ескалацията на ситуацията в северната част на страната“, като определи нападението срещу военната база в Бейт Лид като „сериозен инцидент, представляващ криминално престъпление и заплаха за сигурността на Израел и военните усилия“.

Затворът Сде Тейман

Заслужава да се отбележи, че Сде Тейман, военно съоръжение в южната част на окупирана Палестина, придоби печална слава като място, оприличавано на „ново Гуантанамо“, където според сведенията израелската армия извършва изтезания и убийства на палестински цивилни граждани от всички възрасти, включително деца, които са били отвлечени от различни райони на ивицата Газа от началото на войната на 7 октомври. Тези лица са доведени в съоръжението за първоначален разпит, както е посочено от израелските военни, пише Аlmayadeen.

КритичноБГ припомня, че и преди сме писали за потресаващите зверства над палестински задържани граждани в Сде Тейман. На 6 юни New York Times публикува шокиращ материал за изтезания над арестувани палестинци в новопостроения затвор.  По информаци на изданието там в момента са затворени около 4000 палестинци. 

„По време на задържането ни биеха с крака и бухалки, с пушки и с ръчен металотърсач“, разказват жертвите по време на интервю със кореспондентите на вестника и добавят, че някои от задържаните са били удряни с ток по време на разпитите.

Журналистите на NYT установяват, че израелските войници също отказват да предоставят на палестинците адвокат и възможност да се свържат с роднини.

„От 4000 задържани, държани в Сде Тейман от октомври, 35 са починали там или след като са били отведени в близките болници“, споделя един от служителите на летището.

В същото време, според вестника, представители на израелските въоръжени сили отричат ​​“систематична злоупотреба“ с власт сред техните военни.

По думите им, че 12 израелски войници вече са били уволнени за малтретиране на затворници.

На 11 май CNN публикува още по-шокиращ обзорен репортаж.

Медик, работил в полевата болница в Сде Тейман, заяви, че задържаните там палестинци са лишени от „всичко, което има общо с човешкото съществуване“, и че тормозът и изтезанията се извършват не за „събиране на разузнавателна информация“, а „от отмъщение“ за нападенията от 7 октомври.

От октомври насам Израел е задържал хиляди жители на Газа, като много от тях са били задържани по силата на наскоро изменен закон, който дава право на израелските власти да лишават от свобода хора за неопределено време, без да им бъдат повдигнати обвинения и без да бъде проведен надлежен процес.

Правозащитни организации са документирали бруталното и унизително отношение на израелските сили към задържаните палестинци,

включително жени и деца.

В полевата болница, както съобщава CNN,

„ранените задържани са вързани за леглата си, носят памперси и се хранят през сламки“.

Очите на прикованите за ръцете и краката на леглата са с превръзка, за да не могат да виждат.

„Ако си представите, че не можете да се движите, не можете да видите какво се случва и сте напълно голи, това ви оставя напълно изложени“, каза източникът. „Мисля, че това е нещо, което граничи с, ако не и пресича, психологическо изтезание.“

„Ако си представите, че не можете да се движите, не можете да видите какво се случва и сте напълно голи, това ви прави напълно уязвими“, казва източникът. „Мисля, че това е нещо, което граничи с психологическо мъчение, ако не и преминава през него.“

Друг информатор казва, че му е било наредено да извършва медицински процедури на палестинските задържани, за които не е имал квалификация.

„Помолиха ме да се науча как да правя неща на пациентите, да извършвам дребни медицински процедури, които са напълно извън моята компетентност“, каза той, като добави, че това често е ставало без упойка.

„Ако се оплакваха от болка, им даваха парацетамол“, казва той. „Самото ми присъствие там беше като съучастие в насилие.“

Един израелски информатор направи снимка на стая в лечебното заведение, която според лицето е изпълнена с „гнилостна миризма“ и звук от „ мъжки шепот“, тъй като им е „забранено да говорят помежду си“.

„Казаха ни, че не им е позволено да се движат“, казва подателят на сигнала. „Трябваше да седят изправени. Не им е позволено да говорят. Не им е позволено да поглеждат под превръзката на очите си“.

Според CNN разказите на информатора са,

„обрисува картина на заведение, в което лекарите понякога ампутират крайници на затворници заради наранявания, получени от постоянното оковаване с белезници; медицински процедури, които понякога се извършват от недостатъчно квалифицирани медици, което му е спечелило репутацията на „рай за стажанти“; и където въздухът е изпълнен с миризма на залежали рани, оставени да гният.“

Свидетелствата, предоставени на CNN, съвпадат с подробностите, които лекар от полевата болница на лагера включва в неотдавнашно писмо до висши израелски служители. Лекарят описва незаконните и нечовешки условия; в рамките на една седмица, казва лицето,

„на двама затворници са ампутирани и двата крака поради наранявания от белезници, което за съжаление е рутинно събитие“.

Доклад, публикуван миналия месец от палестинската правозащитна организация „Ал Мезан“, също документира „потресаващи разкази за изтезания и нечовешко отношение“ към хора, задържани от израелските военни.

„19-годишен задържан разказа на адвокат от „Ал Мезан“, че е бил измъчван от момента на арестуването му“, заяви групата.

„Той описа как три от ноктите му са били изтръгнати с клещи по време на разпит.

Той също така заяви, че следователите са пускали куче върху него и са го подлагали на шабех – форма на изтезание, която включва задържаните да бъдат оковани с белезници и вързани в стресови позиции за дълъг период от време – три пъти в продължение на три дни на разпит. След това е бил поставен в килия за 70 дни, където е изпитвал глад и крайна умора.“

Мохамед Ал-Ран, палестински лекар, който е бил арестуван от израелските сили през декември, заяви пред CNN, че е бил

„съблечен по бельо, със завързани очи и вързани китки, след което е бил хвърлен в задната част на камион, където … полуголите задържани са били натрупани един върху друг, докато са били транспортирани до лагер за задържане в средата на пустинята“.

Ал-Ран е задържан от израелските сили в продължение на 44 дни. Точно преди освобождаването му, разказва той пред CNN, „един съкилийник го извикал, като гласът му бил едва доровим шепот“.

Според CNN същият предава заръката на съкилийника си: „Той помоли да намеря жена му и децата му в Газа. Помоли ме да им кажа, че за тях е по-добре да станат мъченици – каза ал-Ран.

„По-добре е да умрат, отколкото да бъдат заловени и държани тук“.

Омар Шакир, директор за Израел и Палестина на „Хюман райтс уоч“, заяви в отговор на новите репортажи, че

„това, което знаем за Газа, е само върхът на айсберга на зверствата“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!