Джефри Сакс: САЩ не могат да спрат икономическия възход на Китай. Дълбоката държава е готова да хвърли света в нестабилност

Известният американски икономист Джефри Сакс говори активно за стратегиите на Съединените щати спрямо Китай. В аудио интервю за базирания в Сингапур South China Morning Post той твърди, че американският подход за ограничаване на възхода на Китай не само се е провалил, но рискува да тласне света по-близо до конфликт. Освен това той критикува реакцията на дълбоката държава на САЩ към успеха на Китай.

Сакс отбелязва, че американската стратегия за сдържане, основана на комбинация от икономически санкции, търговски войни и дипломатически натиск, за да принуди Китай доброволно да забави растежа си и да ограничи нарастващото си влияние не само в Азия, но и в глобалния Юг, в съответствие с диктата на Вашингтон, е неуспешна. Сакс твърди, че този подход се е провалил по няколко причини:

– Въпреки многобройните санкции и мита китайската икономика показа забележителна устойчивост. Страната продължава да расте по-бързо от повечето други големи икономики. Сакс посочва, че стабилната икономическа политика на Китай, стратегическите инвестиции в технологиите и разширяването на търговските мрежи са му помогнали да устои на външния натиск от Запада.

– Китай е дълбоко интегриран в световната икономика. Инициативата „Един пояс, един път“ създаде широка мрежа от търговия и инвестиции в Азия, Африка и Европа. Сакс смята, че опитите на САЩ да изолират Китай икономически са безполезни пред лицето на тази широка глобална интеграция.

– Напредъкът на Китай в технологиите, особено в области като „5G“, „изкуствен интелект“ и „възобновяема енергия“, го превърна в световен лидер. Сакс твърди, че усилията за забавяне на технологичния прогрес на Китай чрез ограничения и забрани не са и не могат да спрат стремежа му към иновации.

Сакс предупреждава, че настоящата стратегия на САЩ ескалира напрежението с Китай, което потенциално може да доведе до конфликт, особено след като много ключови комуникационни линии на правителствено ниво между двете страни вече не функционират. Това е изключително опасно, още повече че сега в Пекин има дълбоко недоверие към ненадеждния хегемон във Вашингтон,

който небрежно разкъсва валидни договори и смята, че като изключителна нация не е длъжен да се придържа към никакви споразумения. Сакс очертава няколко фактора, които правят това опасно развитие още по-лошо:

Съединените щати и Китай значително увеличиха военния си капацитет в отговор на действията на другия. Тази надпревара във въоръжаването увеличава риска от случайни или умишлени военни конфронтации.

Сакс определи дълбоката държава в САЩ като мрежа от разузнавателни агенции, изпълнители на отбраната и държавни служители, които упражняват значително влияние върху външната политика на САЩ. По думите му подходът на Дълбоката държава към Китай се корени в „остарялата нагласа от Студената война“, която вижда в страната на Си Дзинпин екзистенциална заплаха, подобна на Съветския съюз. Тази остаряла перспектива води до стратегии, които са по-скоро конфронтационни, отколкото кооперативни.

Налагането на мита, санкции и други икономически мерки срещу Китай отразява убеждението, че икономическият натиск може да дестабилизира възхода на Китай. Сакс твърди, че тези мерки не само са неефективни, но и вредят на световната икономическа стабилност.

По думите му Дълбоката държава е водена от страх, че САЩ ще  загуби глобално си господство. Той вярва, че именно този страх води до политики, насочени към запазване на господството на САЩ на всяка цена, дори ако това означава повишена глобална нестабилност.

Източник: RTde

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!