Куюмджиев пред Критично за предложението на Величие: Не многобройни, а нито един реактор не е построила Украйна след СССР

През последните 24 години на този век Украйна не е построила нито една нова ядрена централа или енергоблок. Това каза пред КритичноБГ бившият зам.-министър на енергетиката и депутат от БСП Явор Куюмджиев. Медията ни го потърси за коментар относно предложението на депутатите от разпадналата се парламентарна група на „Величие“, от крилото на Ивелин Михайлов, които предлагат България съвместно с Киев да построи АЕЦ „Белене“.

„От разпадането на СССР няма построен нов блок там“, категоричен е видният ни експерт.

КритичноБГ припомня, че в мотивите на депутатите от бившата ПГ на „Величие“ пише: „…Украйна разполага с едни от водещите специалисти в областта на ядрената енергетика,

които в годините НА ТОЗИ ВЕК изградиха МНОГОБРОЙНИ реактори…“

На въпрос на КритичноБГ, дали построените реактори от украинците до разпада на СССР са реализирани съвместно с руски ядрени специалисти, Явор Куюмджиев отговори кратко:

„Самото строителство, да“.

Бившият енергиен зам.-министър заяви, че действително Украйна има добри ядрени специалисти, които могат да построят самостоятелно без руснаците енергоблок.

„Могат, но не са го правили, откакто Украйна е независима.“

Попитан, дали е възможно да бъде построена АЕЦ „Белене“ в къси срокове, той коментира: Може до 7-8 години, може. В сравнение с други атомни централи, това е къс срок. Голяма част от пътя за реализацията на проекта е извървяна – разрешителни, площадка и лиценз на проекта. Остава само строителството.

Помолен да коментира, дали всичкото необходимо за работата АЕЦ „Белене“ оборудване е налично, Куюмджиев каза:

„Имаме 90% за ядрения остров на два блока. За един такъв проект са нужни пет компонента:

Първият е ядрен остров, наличен е; вторият – строителството – то ще се реализира от български фирми; третият е турбогенератори и цялото оборудване. Може да е руско, американско, германско, френско, корейско, китайско и пр. Същото не е изцяло налице. Четвъртият – нужни са системи за управление и контрол, които може да са произведени в страни извън Русия. Може да са и от американската Уестингхаус. И петият компонент е доставката на ядреното гориво, което може да е руско, американско и френско.

На въпрос, колко би струвало построяването на АЕЦ „Белене“, Куюмджиев отговори, че ще са достатъчни 7-8 милиарда (лева).

Депутати от „Величие“ предлагат да строим АЕЦ Белене съвместно с Киев. Украинците били изградили „многобройни“ реактори

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!