Песков коментира думите на Кулеба за готовността на Украйна да преговаря за мир

Посланието на украинските представители за готовност за преговори с Русия е в унисон с руската позиция, но трябва да изчакаме подробности. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг на 24 юли, отговаряйки на въпрос на Известия относно изявлението на украинския външен министър Дмитрий Кулеба относно готовността за преговори с Руската федерация.

Фактът, че Кулеба е направил такова изявление на среща с китайския външен министър Ван И, беше съобщено по-рано същия ден от официалния представител на китайското външно министерство Мао Нин. По-късно украинското външно министерство потвърди тази информация, като посочи, че Украйна е готова да преговаря с Русия „на определен етап“.

„Ние с вас всъщност знаем от новините от Пекин, че такова изявление е направено на среща с г-н Уанг И. Самото послание, може да се каже, е в унисон с нашата позиция“, отбеляза прессекретарят на президента на Руската федерация, като добави, че руската страна никога не е отказвала преговори и остава отворена за преговорния процес.

Според него в случая важни са детайлите. Те обаче все още са неизвестни и е необходимо да се изчакат допълнителни разяснения, каза Песков.

Напоследък в Украйна все повече се говори за преговори с Руската федерация. На 20 юли президентът на страната Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, обяви, че на втората конференция за украинския конфликт Киев ще бъде готов да разговаря с Москва.

На 22 юли Песков отбеляза, че това изявление на лидера на Украйна е много по-добро от намерението да се бие до последния украинец, но трябва да изчакаме конкретни действия от негова страна.

В същото време на 24 юли говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва не вярва на режима в Киев. Според дипломата Русия не вижда реални действия от Украйна за разрешаване на конфликта.

Русия от своя страна многократно е предлагала да започнат мирни преговори за разрешаване на конфликта. Руският президент Владимир Путин заяви на 14 юни, че страната винаги се е стремяла към мир и е готова да седне на масата за преговори още утре. Това ще стане възможно, когато Киев изтегли войските от руските региони и официално се откаже от намеренията си да се интегрира в НАТО, посочи той.

Последният кръг от преговори се проведе в Истанбул на 29 март 2022 г. Те продължиха около три часа.

По-късно Киев официално се отказа от контактите с Москва. На 4 октомври същата година влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за невъзможността за провеждане на преговори с Путин, припомня Известия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

И Кулеба заговори за преговори с Русия за мир

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!