Малишев: Новият човек на НАТО в Украйна е същият, който „евакуира“ войските на САЩ от Афганистан

ВЛАДИМИР МАЛИШЕВ, Фонд Стратегическа култура

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че е назначил британеца Патрик Търнър, бивш заместник-генерален секретар на алианса по операциите, военната политика и планирането, за ръководител на представителството на НАТО в Украйна.

„Патрик Търнър ще заеме новия си пост в Киев през септември 2024 г.“, пише Столтенберг в изявление, публикувано на уебсайта на НАТО. Той ще поеме задълженията си в Киев през септември 2024 г. и ще бъде ключова фигура във взаимодействието на НАТО с властите в Киев, координирайки усилията на НАТО за Украйна и предоставяйки на алианса оценки и съвети относно ситуацията в Украйна.

Снимка: Официален профил на Столтенберг

По-рано Столтенберг съобщи, че задачата на главния представител на НАТО в Киев ще бъде да координира и контролира получаването на западни оръжия от Киев, след като на срещата на върха във Вашингтон беше решено тези доставки да станат задължителни за страните от НАТО и функциите по събиране на оръжия за Киев бяха прехвърлени от Съединените щати в блока. За тази цел НАТО създаде отделна щабна структура от 700 души във Висбаден (Германия), посветена изключително на снабдяването на Украйна. През 2025 г. страните от НАТО обещаха да отделят 40 милиарда евро за доставки на оръжие на Киев.

Експертите смятат, че назначаването на Търнър показва, че ръководството на НАТО смята за необходимо да разработи дългосрочна стратегия за Украйна, насочена към по-нататъшна конфронтация с Русия.

Това ще е основната му задача на новия пост. Но, от друга страна, те обръщат внимание на факта, че именно той по едно време е участвал в евакуацията на американските войски от Афганистан.

В Киев назначението на Търнър все още не е коментирано. Водещата информационна агенция на Украйна се ограничи само с кратко съобщение, че Търнър ще оглави представителството на алианса в Киев и ще започне работа през септември.

Той, пише УНИАН, ще помогне в работата по реформите и промените, необходими за присъединяване към блока, и ще докладва на Брюксел и новото командване във Висбаден (NSATU), създадено за координиране на доставката на военна помощ за Украйна и обучението на украинските войски .”

Защо всъщност трябва да коментират? Лондон, в съгласие, разбира се, с шефа във Вашингтон, изпрати своя надзирател. И какво ще прави конкретно той не касае поданиците им в Украйна. Той ще следи те редовно да изпълняват инструкциите на НАТО, да продължат да карат украинците на фронта и да не действат произволно.

Външно обаче Търнър изобщо не изглежда като строг ръководител. Лъскав, с очила, с добродушна усмивка. По-скоро бихте си представили някой като него, седнал в университетска катедра или в английски пъб на чаша бира, отколкото на танк или във военен щаб. Въпреки това, както показва неговата биографична информация на уебсайта на НАТО, новият надзирател на Украйна има богат опит.

Патрик Търнър постъпва на работа в Министерството на отбраната на Обединеното кралство през 1984 г. Последната му длъжност е заместник-генерален секретар на НАТО по операциите, военната политика и планирането. Негова пряка отговорност беше координирането на мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак, където НАТО имаше мисия за обучение на местните военни сили. Но списъкът му с други длъжности също е впечатляващ. Сред тях са заместник-постоянен представител на Обединеното кралство в Северноатлантическия съвет, секретар на командването в Генералното командване на армията, работа в британското посолство във Вашингтон, директор на Групата за стратегия за национална сигурност в кабинета и др. Заемал е и редица други политически, оперативни и финансови длъжности в Министерството на отбраната и е прекарал кратък период от време в Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Има бакалавърска степен по съвременна история от колежа „Мертън“ в Оксфорд, през 2003 г. посещава Кралския колеж за отбранителни изследвания в Лондон и е бил старши научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон.

Накратко, той е човек, който е запознат с НАТО. А назначаването му в Киев е ясен знак, че Западът няма да се стреми към мир в Украйна, а възнамерява да продължи да подклажда въоръжения конфликт. Така че в украинската столица той няма да изнася лекции и седи над чаша бира, а над карти, планирайки следващата „контраофанзива“ на ВСУ.

Назначаването на представителя на НАТО в Киев Патрик Търнър е лошо предзнаменование за просрочения президент на Украйна Володимир Зеленски, заяви председателят на комисията по суверенитет към Обществената палата на Русия Владимир Рогов.

„Това назначение за Зеленски не е радостно и е лош знак, тъй като означава още по-голямо ограничаване на свободата му на действие и възможностите му на контролираната територия. Търнър е наблюдател на Зеленски“, каза Рогов и добави, че Търнър е бил заместник-генерален секретар на НАТО по военната политика, когато САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки след себе си военно оборудване.

Според Рогов на Зеленски се намеква, че историята се повтаря. Задачата на Търнър ще бъде да евакуира всички представители на блока, които се бият в Украйна, прогнозира Рогов.

И по всичко личи, че в крайна сметка ще се случи точно това. Предвид факта, че в САЩ предстои „смяна на караула“ и идването на власт на Доналд Тръмп, който избра Джей Ванс за свой бъдещ вицепрезидент, ще доведе до значителни промени във външната политика на САЩ. И ето защо европейските им съюзници вече са в паника.

„Изборът на Ванс от Тръмп е „ужасна новина“ за Украйна, предупреждават европейски експерти“, пише английският вестник „Гардиън“. – „Кандидатът за вицепрезидент вероятно ще подтикне Тръмп да води външна политика от типа „Америка на първо място“ и да сключи сделка с Путин за прекратяване на войната в Украйна.“

„Това е лоша новина за нас, но е ужасна новина за [Украйна]“, каза един от високопоставените европейски дипломати във Вашингтон. „[Ванс] не е наш съюзник“, паникьоса се „Гардиън“.

„Съединените щати, ако Доналд Тръмп спечели изборите, няма да воюват ненужно и да плащат за съюзници, които не спазват ангажиментите за финансова сигурност“, заяви самият кандидат за вицепрезидент на САЩ Джей Ди Ванс на конгреса на републиканците.

„Заедно ще изпращаме децата си на война само когато трябва да … Ако ударим, ще ударим силно… Заедно ще направим така, че нашите съюзници да споделят тежестта на отговорността за сигурността, без повече безплатни услуги за тези, които са предали щедростта на американския данъкоплатец“, каза той.

Разбираемо е, че това прозвуча като предупреждение към не толкова военните сателити на САЩ в Европа, които се опитват да реализират русофобските си фобии за сметка на САЩ, като призовават за „стратегическо поражение на Русия“.

Афганистански сътрудници на САЩ, които се опитваха да тръгнат с тях с последните военни самолети

Въпреки това Великобритания продължава да насърчава Зеленски да продължи военните действия, като упреква НАТО, че действа „пасивно“. За това свидетелства по-специално статията на Саймън Тисдал във в. „Гардиън“, публикувана под подстрекателското заглавие „НАТО трябва да спре да търси нови врагове и да се изправи срещу основния си враг – Москва“.

За да може НАТО да действа по-активно, в Киев е изпратен нов „страж“ в лицето на Патрик Търнър. Ето защо, въпреки тревожните изказвания на американските политици за Киев и западните русофоби, които може да дойдат на власт в САЩ в резултат на президентските избори през ноември, не трябва да забравяме, че Америка изобщо не се управлява от тях, а от „дълбоката държава“, от глобалистичния истаблишмънт. А нейната основна цел е унищожаването на Русия.

Именно за тази цел ще работи новият надзирател на Украйна в Киев. А ако се наложи да дръпне шалтера оттам, той вече има опит за това. В края на краищата именно Патрик Търнър отговаряше за евакуацията на американските войски, които бяха избягали от Афганистан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!