Кремъл коментира думите на Зеленски за възможността за преговори с Русия

Кремъл

Думите на украинския президент Володимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, за преговори с Русия са по-добри от изявленията за намерението да се воюва до последния украинец, но трябва да се изчакат конкретни действия от украинска страна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 22 юли.

Зеленски заяви на 20 юли, че Киев ще бъде готов да разговаря с Москва на втората конференция за украинския конфликт. Според него е необходимо да се премине към преговори, ако Украйна иска конфликтът да бъде прекратен.

„Това със сигурност е по-добре от изявлението, че са изключени всякакви контакти с руската страна, с ръководителя на руската държава. Разбира се, да се говори в един или друг тон за диалог е много по-добре, отколкото да се говори за намерението да се воюва до последния украинец“, каза Песков.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

В същото време говорителят на руския президент подчерта, че Кремъл все още не може да прецени за какво точно става дума и трябва да изчака конкретни действия.

Напоследък украинският лидер все по-често говори за преговори с Русия, припомня Известия. Така например на 15 юли Зеленски заяви по време на пресконференция, че руски представители трябва да участват във втората конференция за уреждане на конфликта в Украйна.

Според него подготовката за мирната среща на върха се планира да приключи до ноември. По това време официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че украинският президент не може да казва на Руската федерация в кои конференции да участва.

ЛавровПо-късно, на 17 юли, руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва е готова за преговори по украинската криза и сигурността в Европа, като се вземат предвид легитимните интереси на Русия.

В същото време той отбеляза, че Западът на свой ред е поел курс да прокара ултиматума на Зеленски на всяка цена.

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!