POLITICO: Байдън хвърли изборите в катаклизъм и разтърси Демократическата партия

Президентът Джо Байдън заяви в изявление, публикувано в акаунта му в социалните медии, че се оттегля от президентската надпревара – историческо решение, което хвърля изборите през 2024 г. в катаклизъм и бележи последното оттегляне на действащ президент в съвременната история, пише Politico.

Изключителният ход на Байдън да откаже номинацията ще разтърси Демократическата партия, предизвиквайки неистовите усилия да бъде сменен само седмици преди конгреса на партията за номиниране. В последваща публикация на X , Байдън подкрепи вицепрезидента Харис да бъде номинирана от партията.

„Първото ми решение като партиен кандидат през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто решение, което съм вземал“, написа Байдън. „Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение Камала да бъде номинирана от нашата партия тази година. Демократи – време е да се обединим и да победим Тръмп. Да го направим.“

Одобрението на президента вероятно ще спре всяка сериозна конкуренция от други демократи за номинация, разчиствайки пътя на вицепрезидента да бъде кандидат на демократите през 2024 г.

Решението на президента е зашеметяващо развитие на изборите, които вече бяха разтърсени от опит за убийство на кандидата на Републиканската партия, бившия президент Доналд Тръмп.

81-годишният Байдън беше подложен на интензивен и нарастващ натиск от колегите си демократи да се оттегли след катастрофалното представяне в дебата през юни, когато изглеждаше слаб и объркан. Позицията на Байдън в щатските проучвания на бойното поле спадна след дебата, което засили опасенията относно жизнеспособността на президента на изборите срещу Тръмп.

Но Байдън и неговият вътрешен кръг от доверени помощници бяха останали уверени в неговия път към победата , дълбоко вкоренено убеждение, вкоренено в неговите пет десетилетия на възходи и падения в политиката и вярата, че той многократно се е противопоставял на очакванията, след като е бил преброен. Тъй като партийни старейшини и бивши колеги от Сената отхвърлиха кандидатурата му, президентът се ядоса, като само неохотно прие, че твърде голяма част от собствената му партия безвъзвратно е загубила доверие в кандидатурата му.

Байдън каза, че ще изкара остатъка от мандата си, който изтича през януари.

Нито един модерен президент не се е оттеглял от избори толкова късно в надпреварата. През 1968 г. президентът Линдън Джонсън се оттегли от кампанията си за преизбиране през март същата година. Тогавашният вицепрезидент Хюбърт Хъмфри, който спечели номинацията, загуби от Ричард Никсън същата есен.

Но подкрепата на Байдън за Харис като негов наследник в листата ще окаже натиск върху партията да се обедини зад нея и да се насочи към общи избори след по-малко от четири месеца. Тъй като първичните избори отдавна приключиха, номинацията вече не е в ръцете на гласоподавателите, а в ръцете на близо 4000 делегати на конгреса на демократитическата партия следващия месец.

По времето, когато Байдън обяви решението си да се оттегли, 36 демократи в Конгреса призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата, като мнозина го призоваха да „предаде факела“ на ново поколение лидери. /…/

Но решението му да се оттегли само седмици преди да получи номинацията на партията си е признание, че Тръмп води в социологическите проучвания, че Байдън вече не е в състояние да спре Тръмп.

Байдън изненада демократите. Избра си фаворит за кандидат за президент!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!