„Зеленски рискува да извърши политическо самоубийство“. Кличко допусна провеждането на референдум за мир

В името на постигането на мир в Украйна може да се проведе референдум. Кметът на Киев Виталий Кличко допусна такава възможност. В същото време той посочи недостатъците на подобно решение, като се има предвид, че всяка стъпка на президента на страната Володимир Зеленски за уреждане на военния конфликт крие рискове за него. Това пише в обзор Лента.ру.

Кличко отново разкритикува лидера на страната за това, че според него е съсредоточил твърде много власт в ръцете си, и оцени отношенията с него.

В интервю за италианския вестник Corriere della Sera Кличко предположи, че може да се наложи Зеленски да прибегне до референдум за уреждане на въпроса за мира. Столичният кмет не уточни какво точно може да бъде подложено на всенародно гласуване, но се предполага, че това може да са териториалните отстъпки.

„Не мисля, че той [Зеленски] ще може сам да стигне до такива болезнени и важни споразумения, без народна легитимация“, каза Виталий Кличко кмет на Киев

Той назова и възможен изход от ситуацията за Зеленски – създаването на правителство на националното единство по подобие на това, което беше сформирано в Израел след нападението на Хамас на 7 октомври миналата година.

„Не съм сигурен обаче, че той е готов да се откаже от централизираната власт в ръцете си, която му гарантира военното положение“, добави Кличко.

Кметът на столицата смята, че следващите няколко месеца ще бъдат много трудни за Зеленски. „Дали да продължи войната с още повече разрушения, или да обмисли териториален компромис с [руския президент Владимир] Путин?

И как да обясним на страната, че трябва да отстъпим парчета от нашата територия, които костваха живота на хиляди наши герои? Каквато и стъпка да предприеме, нашият президент рискува да извърши политическо самоубийство. Ситуацията се усложнява все повече и повече“, задава въпроси политикът.

Кличко също така отново разкритикува Зеленски за прекомерната централизация на властта и загубата на ролята на парламента. Като пример той посочи фактическото уволнение от Зеленски на бившия главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужний, заради популярността на високопоставения военен, както и, че президентът не е обяснил решението си да го отстрани.

В същото време Кличко смята, че сега не е необходимо да се провеждат президентски избори в страната.

„Сега те не са нужни на никого, дори и на най-критично настроените към президента хора. Днешните избори само ще са печеливша карта в ръцете на Путин, ще разделят Украйна и ще ни отслабят“, смята кметът. Той призова да се избягва това, че всички важни решения се взимат единствено от президентската администрация.

Запитан за отношенията им, Кличко заяви, че винаги е бил в чудесни отношения със Зеленски. „Той е този, който е в лоши отношения с мен“, каза той.

Кметът и преди е критикувал политическия режим, установен при Зеленски. Според него в момента страната се движи в грешна посока – отдалечава се от демократичните принципи, за които е трябвало да се бори, и става все по-авторитарна.

Запитан дали се страхува от евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, кметът на украинската столица заяви, че „ще трябва да работят с него, ако бъде избран“.

„Но не бих бързал, тъй като сега сме в пушилката на предизборната кампания. Това, което казват по отношение на Украйна преди гласуването, е че ще бъде съвсем различно след изборите“, изрази мнение Кличко, като твърди, че Републиканската партия на САЩ, въпреки критиките към подкрепата за Украйна, „винаги е била антируска“.

„Всички във Вашингтон знаят много добре, че руската диктатура представлява опасност за западните демократични общества“, изрази мнение кметът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!