Аргументи и факти: Сбогом ЕС! Русия ще доставя огромно количество газ на Иран по свръхмощен тръбопровод

Газ, газопровод

Москва и Техеран работят по възможността за огромни доставки на газ за Иран – до 110 куб. м годишно. В дългосрочен план това ще помогне на Русия да навлезе на индийския газов пазар, заяви пред Аргументи и факти Станислав Митрахович, експерт от Националния фонд за енергийна сигурност и ФинУниверситета при руското правителство, а също така ще улесни преговорите за доставка на газ с Китай.

„Засега това не е договор, а само споразумение за намерения – напомни експертът. – Иран разполага с достатъчно собствен газ. Добивът обаче е съсредоточен в южната част на страната, докато значителна част от потреблението е на север, и до известна степен Газпром би могъл да участва в газификацията на северните територии на Иран“.

За тази цел още в края на юни Газпром и Националната газова компания на Иран подписаха меморандум за възможността за тръбопроводни доставки на синьо гориво от Русия за Ислямската република.

Сега иранският министър на петрола Джавад Уджи разкри подробности за споразумението – планира се изграждането на газопровод под Каспийско море с капацитет от почти 110 млрд. куб. м годишно.

Това е повече от общия капацитет на двата газопровода „Северен поток“ и е съпоставимо с обема на износа на „Газпром“ за Европа до 2022 г. Тези доставки биха покрили около 45 % от потреблението на газ в Иран.

Иранският пазар просто не се нуждае от толкова много газ, „обявените обеми на доставка, до 300 милиона кубически метра на ден, са очевидно прекомерни за тази страна“, каза Митрахович.

„В този случай въпросът може да е за навлизане на пазарите на съседните държави и на първо място на Индия. Тази страна има най-голямото население в света и покупките на газ тук само ще растат, така че изграждането на газопровод от Русия до Иран по дъното на Каспийско море може да се оцени в бъдеще като съвместно усилие на Москва и Техеран за навлизане на индийския пазар“.

Вярно е, че това ще изисква прокарване на тръбата през Пакистан, което изглежда доста трудна геополитическа задача, при положение че САЩ имат доста силно влияние в тази страна. Алтернативен маршрут би могъл да бъде подводен газопровод“, признава експертът. – Навремето дори е имало такъв меморандум, но този проект все още не е разработен и не се знае нищо за условията на реализацията му“.

Затова изграждането на транскаспийски газопровод със суперсила не си струва да се разглежда на практика, но дори в този предварителен вид той може да донесе на страната ни осезаеми ползи.

„Руско-иранското споразумение засега прилича на манифест на Газпром да продължи да насочва дейността си към глобалния Юг и Югоизток, и на първо място към Индия“, смята Митрахович.

Ако проектът бъде реализиран, Русия ще получи двойна полза – освен че ще си осигури нов, огромен пазар, тя ще се отърве от монопола на един купувач – Китай. Дори самият факт, че имаме такова споразумение, макар и необвързващо, вече ще улесни преговорите ни за газа с Китай“.

По-рано aif.ru съобщи, че правителството очаква да надхвърли нивата на добив на газ, които бяха до 2022 г., и да увеличи износа за сметка на азиатско-тихоокеанските страни.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!