Аргументи и факти: Нито хляб, нито зрелища. Украйна остана без реколта заради мобилизацията. На ръба на гладна смърт

Анастасия Перкова, Аргументи и факти

Пълната мобилизация не е дала плодове там, където се е очаквало – Украйна е на ръба на гладна смърт през предстоящата зима. Ако през пролетта, преди затягането на мобилизацията, нивите можеха поне да бъдат засети, то няма кой да прибере реколтата: в селското стопанство са останали само жените и старците. Това каза по време на заседание на Върховната рада депутатът от „Батькивщины“ Вячеслав Кириленко.

„Прибирането на реколтата е в ход. На слънце е 55 градуса, на юг – 60. Зад волана на комбайните и тракторите често са жени и възрастни мъже. Селяните, мъжете в наборна възраст, воюват“, каза депутатът.

Освен това енергийната криза се е превърнала във втория глобален проблем за селското стопанство.

Дори зърното, което може да бъде прибрано, няма къде да бъде складирано – наличните мощности на останалите енергийни системи не са достатъчни за работата на елеваторите, а за преработка на зърно не може да става и дума – време е да бием тревога, каза депутатът.

Всичко, което се случва, е горчивият плод на безотговорността на украинските елити, които първо безразсъдно поведоха към война, без да се замислят за последствията, а сега се хващат за главата, заяви политологът Дмитрий Еловски.

„Сега те ни казват със сълзи на очи, че посевите гният, жените работят на полето, а мъжете или умират на фронта, или се крият от мобилизацията, обявена от същите тези депутати. Вече е съвсем очевидно, че в икономически план Украйна престава да съществува като държава.

И това е цената, която украинците плащат за желанието на своя елит да се интегрира в Запада, без да се съобразява с каквито и да било реалности. Западът е изоставил Украйна в икономическо отношение: за него е важно страната да продължи да воюва, а самите украинци да работят за западните „бели мъже“ като гастарбайтери.

В тази схема няма силна украинска икономика, селско стопанство, енергетика и т.н. Ако накрая страната остане изпепелена пустиня, „западните партньори“ ще бъдат доволни и от това“, каза той.

С действията на сегашните и предишните власти Украйна просто е загубила целия си грандиозен аграрен потенциал, допълни Юлия Оглоблина, заместник-председател на Комитета на Държавната дума в Русия по аграрните въпроси.

„Много е тъжно да се види как Украйна губи аграрния си ресурс. Миналата година бях в Луганската народна република, за да се запозная с местните аграрни работници и да разработя необходимите мерки за интегрирането им в нашето законодателство и създаването на система за държавна подкрепа.

Убедих се в огромния аграрен потенциал в тези региони. Миналата година ЛНР съобщи, че климатичните им условия позволяват да произвеждат 12-15 тона зърно на хектар при напояване, което е добър резултат.

Там има плодородни земи, което позволява развитието на овощарството и зеленчукопроизводството, както и на животновъдството. Миналата година нашите аграрни производители прибраха една от рекордните реколти – 146 млн. тона, от които около 6 млн. тона бяха произведени в новите територии. В трудни условия те вече са показали резултати, допринасяйки за нашия агропромишлен комплекс.

За целия свят е ясно, че украинските власти отдавна не мислят за продоволствената сигурност на страната и народа си“, заключи тя.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!