Зеленски спря руския петрол към Унгария

Унгария парламент

На 26 юни влезе в сила президентски указ на Украйна за затягане на санкциите срещу Русия, с който се забранява на „Лукойл“ да изнася продуктите си през Украйна, което пряко засяга огромния унгарски енергиен гигант MOL, пише RMX News.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто потвърди във вторник вечерта след разговори с руския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк, че Лукойл не доставя суров петрол за Унгария през Украйна по тръбопровода „Дружба“.

Той добави, че се търси правно решение на въпроса, тъй като „руският петрол е много важен за нашата енергийна сигурност“.

СияртоПроблемите с доставките са реални, тъй като две трети от вноса на суров петрол на MOL идва от Русия. Portfolio.hu цитира един от източниците, според който само Лукойл досега е осигурявал около половината от руския внос на суров петрол на MOL, около 6-6,2 млн. тона годишно, докато според други пазарни източници делът на Лукойл във вноса на унгарски петрол е около 30%.

 

Portfolio отбеляза, че Fitch Ratings по-рано тази година предположи, че MOL може да замени изцяло вноса на руски суров петрол от 2025 г. нататък. Самият MOL заяви, че би трябвало да може да внася отвсякъде през 2026 г., когато ще разполага с инфраструктура за преработка на всеки получен суров петрол.

Южният клон на тръбопровода „Дружба“ пренася руски суров петрол и до Словакия и Чехия, което означава, че ако Лукойл има действащ договор за транзит с тези две страни, то доставките за тях също са прекъснати от края на юни. Това включва и собственото дъщерно дружество на MOL в Словакия, което също изнася за Чехия, въпреки че още през февруари компанията съобщи, че вече е увеличила неруското влагане в този завод до 30 %.

Заради санкциите на ЕС този дял ще трябва да достигне 60 процента до края на 2024 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!