Al Jazeera: Протестите в Израел се разрастват. Във вторник започват безредици

Десетки хиляди протестиращи се събраха по улиците на Тел Авив и други израелски градове, обещавайки „дни на безредици“, тъй като крайнодясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху напредна с плана си за реформа на съдебната система. Митингите в събота отбелязаха 28-та поредна седмица на демонстрации срещу плана на Нетаняху и се проведоха дни след като правителството му даде първоначално одобрение на ключов законопроект, който е част от реформата, пише Al Jazeera.

Законопроектът, който беше одобрен на първо четене, ще намали нуждата от „обоснованост“, чрез която съдебната власт може да отменя правителствени решения и ще даде на правителството по-голяма възможност да влияе при назначаването на съдиите. Предстоят още две гласувания, до края на месеца преди окончателното му приемане.

В Тел Авив протестиращите разпънаха голям транспарант с надпис „SOS“ и хвърлиха в небето прахообразна боя, която го оцвети в розово и оранжево.

„Това е битка за страната, искаме да запазим Израел демократичен и законите на диктатурата да не минат тук“, заяви 54-годишната протестираща Нили Елезра пред информационна агенция АФП. „Нещата стават зле. Хората вече напускат, парите се губят, инвеститорите бягат, светът не иска да говори с нас, никой не е доволен от това, което се случва“, каза тя.

Към протестиращите в Тел Авив в събота се присъединиха и групи от цялата страна. Протестиращите размахваха запалени факли пред дома на Нетаняху в Йерусалим, както и в крайбрежните градове Херцлия и Нетания.

Организаторите на протеста заявиха също, че ще проведат „ден на безредици“ във вторник, ако израелският лидер продължи да изпълнява плана.

Протестите се проведоха в момент, когато 73-годишният Нетаняху остана в болница, след като по-рано в събота беше приет заради обезводняване. 

След повече от шест месеца на протести движението не дава признаци на отслабване. Националният профсъюз на труда на Израел и неговата медицинска асоциация се присъединиха към дългия списък от групи, които се обявяват против законопроекта. Военни резервисти, пилоти на изтребители и бизнес лидери призоваха правителството да спре плана.

 

Източник: Al Jazeera

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!