Създадоха ваксина срещу ХИВ с доказана 100% ефективност. Но на безбожна цена!

Американската компания Gilead Sciences, Inc. обяви създаването на ваксина срещу човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) със 100-процентова ефикасност. След приема на новото лекарство lenacapavir нито една от няколкото хиляди жени, участвали в проучването, не се е заразила с ХИВ, пише Gilead.com

За съжаление цената на една годишна доза от ваксината надхвърля 40 000 долара. 

Резултатите от последната фаза 3 на клинично проучване на Gilead Sciences, Inc. показват, че новият инжекционен препарат lenacapavir, приеман два пъти годишно, е 100% ефективен за предотвратяване на заразяването с ХИВ, като превъзхожда съществуващите лекарства.

В проучването са участвали повече от 5300 жени и момичета на възраст между 16 и 25 години в Южна Африка и Уганда (КритичноБГ обръща внимание, че за пореден път фармацевтичните компании правят изследвания в Африка, а не м САЩ и Европа)

Ако бъде одобрено, лекарството ще стане част от предекспозиционната профилактика и ще предпазва от заразяване по полов път всеки, който си е направил ваксина.

Търговското наименование на Lenacapavir е Sunlenca. Първоначалните дози от лекарството се предписват под формата на перорални таблетки и инжекции, за да се достигнат бързо терапевтични нива, след което трябва да се правят инжекции на всеки шест месеца, за да се поддържат неоткриваемо ниски нива на вируса в организма.

Цената на ваксините и таблетките Sunlenca е 42 250 USD за първата година от терапията и 39 000 USD за всяка следваща година.

Въпреки това от Gilead Sciences, Inc. обещават да направят лекарството по-широко достъпно, когато станат известни резултатите от други проучвания, включително тези с участието на мъже.

ХИВ не може да бъде излекуван напълно, тъй като в човешкото тяло остават скрити резервоари на вируса, но липсата на лечение с антиретровирусни лекарства води до терминален стадий, наречен синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), настъпващ след 10-12 години.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) до 2023 г. СПИН, причинен от ХИВ, е отнел живота на около 40,4 милиона души, а около 39 милиона души са се заразили с ХИВ в световен мащаб.

От тях 29,8 млн. души получават антиретровирусно лечение. През 2022 г. от СПИН ще загинат приблизително 630 000 души. Според проучването „Глобална тежест на заболяванията“ от 2015 г. глобалната заболеваемост от ХИВ инфекция достига своя връх през 1997 г. – 3,3 милиона души годишно. След това глобалната заболеваемост бързо намаля от 1997 г. до 2005 г. до около 2,6 милиона души годишно.

Източник: Lenta.ru

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!