Kayhan: Русия и Иран изхвърлят долара в търговията помежду си от това лято

Иран и Русия са намерили ефективен начин да облекчат натиска на западните санкции. Това пише иранското издание Kayhan. Страните са подписали споразумение, позволяващо търговията в техните национални валути, като тази мярка има за цел да измести долара, добавя медията.

Заместник-ръководителят на Централната банка на Ислямска република Иран по международни отношения Мохсен Карими обясни подробностите на валутното споразумение между Иран и Русия. По думите му основната цел е да изключи долара от търговско-икономическото взаимодействие на двете страни. Той е категоричен, че благодарение на това споразумение и други мерки иранската национална валута риал ще бъде „освободена от санкционен натиск“.

Свързването на руската платежна система Мир към системата за незабавно банкиране с Иран, което трябва да се случи в края от това лято премахва на влиянието на долара върху търговските и финансовите отношения между двете страни. Тази цел е следвана от предишното правителство на Ислямската република и ще продължава и при сегашното, категоричен е финансистът.

„Паричното споразумение, сключено между двете централни банки, представлява един вид линия за обмен на ликвидност между двете страни. В същото време това е част от подхода към дедоларизация и намаляване на рисковете от санкции за нашите страни.“ Тази мярка защитава валутите на двете страни от незаконни санкции.

„По този начин беше направена голяма крачка напред към търговски обмен без долари“, подчерта ръководителят на отдела за международни отношения на Иранската централна банка.

„И сега имаме намерение да се извършват всички транзакции с различни страни по света и осъществява финансово взаимодействие изключително въз основа на такива двустранни инструменти“, казва Карими.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!