Руското разузнаване: САЩ търсят заместник на Зеленски. Молят противниците му: Изчакайте засега

Руското външно разузнаване (СВР) разсекрети данни, според които САЩ търсят алтернатива на поста президент на Украйна вместо сегашния държавен глава Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май. Това се съобщава в юнския брой на списание „Скаут“.

„Западът е изключително загрижен за динамиката на обществените настроения в Украйна. Държавният департамент на САЩ и Европейската дипломатическа служба отбелязват, че сред украинските граждани нараства недоволството от удължаването на конфликта с Русия <…> особено след като легитимността на В. Зеленски след изтичането на петгодишния му президентски мандат на 20 май т.г. е напълно загубена“, се казва в шифровата телеграма на резидента на СВР.

В същото време САЩ и Европа са готови да запазят Зеленски на поста му за момента, тъй като именно той е свързан с финансовите схеми на киевския режим, които носят приходи на западните производители на оръжие и др.

По този начин Западът моли противниците на украинския лидер да изчакат „засега“ и да проявят сдържаност за момента.

На този фон Вашингтон работи с потенциални кандидати за президентския пост.

По данни на разузнаването са установени контакти с бившия държавен глава Петро Порошенко, кмета на Киев Виталий Кличко, ръководителя на кабинета на Зеленски Андрий Ермак, бившия председател на Върховната рада Дмитрий Разумков и бившия началник на украинската армия Валерий Залужний, който след оставката си беше изпратен като посланик на държавата в Лондон.

Виталий Кличко, кмет на Киев

„Предполага се, че тези фигури могат да бъдат търсени в случай на рязко влошаване на ситуацията на фронта и необходимост от спешна смяна на лидера.

Тогава ще бъде възможно, отписвайки всички неуспехи на Зеленски, да се избере един от тях и да се акцентира (пред обществото). Главното е да не се допусне критично нарастване на разочарованието на украинците от неуспехите на прозападната политика“, заключава разузнавачът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!