Олигарх, спонсор на Зеленски, избяга през глава от Украйна. Заряза жена и 7 деца! Задава се огромен международен скандал

Една от основните новини в Украйна на 9 юли е, че 62-годишният милиардер (състоянието му се оценява на 1 милиард долара според Forbes) Генадий Боголюбов е избягал от страната. Той е партньор на арестувания по-рано олигарх Игор Коломойски (3 милиарда долара) и също е един от спонсорите на Владимир Зеленски , който финансира предизборната му кампания през 2019 г., пише сайта Аргументи и факти.

Боголюбов избяга, след като в Украйна се появи информация, че силите за сигурност се готвят да му повдигнат обвинения в корупция по делото Коломойски. На 9 юли Държавното бюро за разследване (ДБР) съобщи, че бизнесменът е заподозрян в незаконно напускане на страната с помощта на чужд паспорт.

Игор Коломойски, украински олигарх, бивш спонсор на Зеленски

Силите за сигурност задържаха и граничар по подозрение, че е съдействал за бягството на олигарха. Според украинското издание „Страна“ това е ръководителят на една от групите инспектори на граничната служба „Ягодин“.

„Бизнесменът замина в чужбина, придружен от негов близък роднина, на 24 юни с влака Киев – Хелм, въпреки че базата данни посочи, че не е преминал границата.

Установено е, че Боголюбов е пътувал с невалиден паспорт на гражданин на Украйна, който физически се намира в Украйна и не е напускал страната.

А задържаният служител на реда предал на младшия по ранг граничар документите на пътниците и уверил, че вече лично е проверил купето, в което се е намирал Боголюбов“, пишат украинските медии.

В същото време Боголюбов е показал украинския си паспорт на полските граничари.

Във връзка с това на украинския граничар е повдигнато обвинение за незаконно прехвърляне на лица през държавната граница и незаконно притежаване на паспорт. Той е задържан под стража и му е предложена алтернативна гаранция в размер на 25 млн. гривни (54 млн. рубли).

Пресслужбата на Боголюбов потвърди, че той е напуснал Украйна, но увери, че е преминал границата законно:

„Бизнесменът има всички законни основания за пресичане на границата: 62 години, 7 деца, 5 от които са непълнолетни.

От началото на пълномащабната война Генадий остава в Украйна. През това време той няколко пъти пресича границата на законни основания. Граничните служби на Украйна и Полша не са имали основание да не пропуснат Боголюбов и този път, тъй като той не е нарушил действащото законодателство, напускайки Украйна“, се казва в официалното изявление.

От пресслужбата не уточняват защо Боголюбов е решил да напусне страната след информацията за подготвянето на наказателно дело срещу него за корупция.

Междувременно бягството на бизнесмена заплашва да се превърне в огромен международен скандал. Източник на седмичника „Зеркало недели“ съобщи, че бизнесменът възнамерява да поиска политическо убежище във Великобритания, където е заминал, и да отправи обвинения в изнудване от страна на украинските власти.

В Украйна му е бил поискан подкуп от 100 млн. долара за това, че няма да бъде образувано наказателно дело за корупция, каза вътрешният източник.

В същото време Боголюбов вече се е опитал да напусне страната. През март той и съпругата му Емине Джапарова планирали да заминат за Виена. Но властите отказали да му отворят дипломатически паспорт, който щял да му даде имунитет.

Преди този скандал за Боголюбов се знаеше малко.

За разлика от съпругата му Емине Джапарова, която работи като първи заместник-министър на външните работи и е постоянен представител на Украйна в международните организации във Виена.

Съществува версия, че делата и на Коломойски, и на Боголюбов са започнали, защото спонсорите на Зеленски не са очаквали той да излезе извън контрол и са искали да заложат на друг кандидат на новите избори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украйна „временно“ запорира активи на Коломойски, 1000 имота, 1600 коли, яхти и др.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!