Орбан предупреди: Следващите два месеца от войната ще са „по-драматични от всякога“!

Виктор Орбан

Следващите два месеца от специалната операция (войната) в Украйна ще бъдат най-драматичните, казва унгарският министър-председател Виктор Орбан. Той изрази това мнение в два доклада за председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на Европейския съюз след посещенията си в Русия и Китай, съобщи испанският вестник El País.

Според вестника, обобщавайки разговорите, Орбан е заявил, че следващите два месеца в Украйна ще бъдат „по-драматични от всякога“.

Орбан твърди, че загубите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) възлизат на 40-50 хиляди души всеки месец поради повишената интензивност на бойните действия. „Ето защо руският президент беше изненадан от факта, че украинският президент [Владимир Зеленски] отхвърли предложението за временно прекратяване на огъня“, отбеляза той.

Освен това унгарският министър е подчертал, че въз основа на разговорите му „всички възможни предложения за прекратяване на огъня и пътна карта за мирни преговори ще бъдат приети положително“.

По-рано беше съобщено, че след пътуването си до Русия Орбан е написал писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на ЕС относно разговорите с руския президент Владимир Путин.

Той уверил, че по време на посещението си в Москва не е правил никакви предложения и не е изразявал мнение от името на Европейския съюз или Европейския съвет.

От юли насам председателството на най-висшия политически орган на ЕС – Европейския съвет, се пое от Унгария за шест месеца. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Орбан няма правомощия да преговаря с Русия от името на Европейския съюз. В писмо унгарският министър-председател нарече твърденията „неоснователни“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!