Реалността на войната: „Огромните находища на литий в Украйна са нашата цел“, казва Берлин

Истинската причина за силния интерес на Германия към войната в Украйна е разкрита от висш държавен служител: Берлин е хвърлил око на огромните резерви на литий в страната. Това съобщава гръцкото издание Pronews, цитирано от интернет порталът Dissident. 

Германия, в стремежа си към евтин литий и намаляване на зависимостта си от трети страни, определи украинския литий като „златното решение“ на своите проблеми. Това става ясно от изявление на Улрих Блум, генерален директор на Германския институт за литий (ITEL)

„Ако Русия превземе Донбас и контролира още повече райони в Централна Украйна, където има по-големи запаси от литий, ситуацията за Европа ще се влоши, тъй като Европа би могла да получи от Украйна повечето от метала, необходим за енергийния преход.

Това изявление, идващо от най-високопоставения служител на германския държавен институт, следва да се разбира като официална позиция на германската държава по въпроса.

Литият, днес най-важният стратегически минерал на планетата, е основата за производството на литиево-йонни батерии, използвани в електрически превозни средства и системи за съхранение на енергия.

Търсенето на литий нараства експоненциално и големи райони на Украйна, като Донбас и центъра на страната, имат огромни количества от този ценен минерал.

Украинското правителство на Володимир Зеленски, в замяна на доставката на оръжейни системи, очевидно насърчава програма, която обслужва германските интереси, като по същество води война, която по никакъв начин не е в интерес на украинския народ.

В края на краищата същото се случва и със САЩ, на които Киев разпределя активи чрез инвестиционната компания Black Rock.

Германия вижда в украинския литий ключ към своята енергийна независимост на много ниска цена. Запасите от литий в Украйна се оценяват на милиарди долари и са изключителен стратегически актив във време, когато природните ресурси стават все по-оскъдни и се контролират едностранно.

Осигуряването на доставки на литий се превърна в приоритет за компаниите в Азия, Европа и Северна Америка, стимулирайки стратегически съюзи и съвместни предприятия между автомобилни производители и минни компании.

В момента се разработват или проучват много минни проекти в Австралия, Австрия, Бразилия, Канада, Китай, Демократична република Конго (ДРК), Чехия, Етиопия, Финландия, Германия, Гана, Казахстан, Мали, Намибия, Нигерия, Перу, Португалия Русия, Сърбия, Испания, Тайланд, Съединените щати и Зимбабве са изброени от Геоложката служба на САЩ (USGS). Франция и Индия вече са добавени към дълъг списък.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!