Lenta: САЩ се опитват да блокират строителството на първата атомна централа в Турция

Съединените щати се опитват да повлияят на проекта за изграждане на атомна електроцентрала (АЕЦ) Аккую в Турция, заяви генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов. Въпреки това, независимо от всичко, изпълнението на проекта няма да спре. Ръководителят е цитиран от Lenta.ru в обзорен материал по темата.

Според него системата за взаимно уреждане на проекта между руската и турската страна  е подложена на атака:

„Те запорират парите (замразените руски активи). Американците летят, за да правят совалки между нашите юридически лица и банки. И за по-малко прелитат. Но, както се казва – кучетата си лаят, а керванът си върви“, каза Лихачов. 

В същото време той подчерта, че турските партньори виждат сериозното отношение на държавната корпорация към проекта АЕЦ, сякаш Русия строи „у дома си и за себе си“.

През април 2023 г. Лихачов заяви, че физическият пуск на АЕЦ е планиран за 2024 г. Очаква се през 2025 г. реакторът да бъде доведен до нужното минимално контролирано ниво на мощност и да започне постепенно увеличаване на мощността за устойчиво производство на електроенергия.

Ръководителят на Росатом отбеляза, че съответните срокове са фиксирани в споразуменията между страните в рамките на междуправителствените споразумения.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси инспектира проекта на централата, като отбеляза оригиналния дизайн на проекта. „Много съм впечатлен от дизайна на централата, много оригинално решение да бъде направена по този начин, съчетавайки художествени характеристики с функционални. Доста интересно“, заяви той.

През декември първият блок на руско-турската атомна електроцентрала получи разрешение за пускане в експлоатация.

Анастасия Зотеева, генерален директор на Akkuyu Nuclear, подчерта, че издаването на разрешението потвърждава, че компанията е изпълнила всички изисквания на турското законодателство и международните стандарти за изграждане на АЕЦ.

След това предстои да започне процедурата за получаване на лиценз за експлоатация на енергоблока, което ще позволи на компанията да започне зареждането на ядреното гориво в реактора.

По време на разговорите през септември руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“.

Държавните глави засегнаха въпроса за създаването на газов хъб на турска територия, който да осигури доставките на руски суровини за Европа и да компенсира загубения транзит на газ в резултат на експлозията на газопровода „Северен поток“.

АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. След пускането в експлоатация на четирите блока, които ще бъдат оборудвани с руски реактори ВВЕР-1200, централата ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса годишно и ще покрива 10% от нуждите на Турция от електроенергия. Това е първият проект в световната ядрена индустрия, който се реализира по модела „построй-притежавай-експлоатирай“. Изграждането на първия енергоблок започна през април 2018 г. Путин и Ердоган лично дадоха зелена светлина за началото на строителството.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!