Орбан е в Китай – част от мирната мисия. Посещението бе пазено в тайна. Посрещна го Си

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин в рамките на официалното му посещение в Китай. Това съобщи на 8 юли агенция Синхуа. „На 8 юли китайският президент Си Цзинпин се срещна с унгарския премиер Орбан в Пекин“, се казва в публикацията.

Орбан пристигна в Пекин по-рано през деня. Министерството на външните работи на Китай съобщи, че като част от посещението е предвидена среща на унгарския премиер с китайския президент Си Дзинпин. Отбелязва се, че те ще имат задълбочен обмен на мнения по въпроси от взаимен интерес.

От това кога ще приключи руско-украинската война зависи не само от враждуващите страни, но и от три световни сили – Съединените щати, Европейския съюз и Китай. След срещите ми с воюващите страни, това е причината да дойдем в Пекин“, написа унгарският премиер в профила си във Фейсбук.

На 7 юли унгарският журналист Саболч Пани съобщи, че Орбан в момента е на път за Китай.

Според него това пътуване е било пазено в тайна и от унгарските власти.

В същото време министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто посъветва в неделя европейските политици да „затегнат коланите“ и да следят отблизо по-нататъшните действия на премиера на страната Виктор Орбан в рамките на мироопазващата му мисия през следващата седмица.

Той отбеляза още, че унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се превърне именно в мироопазваща мисия.

Ден преди това Орбан каза пред Die Welt , че възнамерява да проведе няколко „толкова неочаквани“ срещи следващата седмица като неотдавнашните си разговори с руския президент Владимир Путин .

На 5 юли Орбан и неговата делегация пристигнаха в Москва и се срещнаха с президента на Руската федерация. Те обсъдиха много належащи международни въпроси, включително начините за разрешаване на конфликта в Украйна. Посещението на Орбан в Русия предизвика буря от критики сред европейските политици, освен това бе изразена загриженост за срещата му с Путин в Белия дом.

Преди това, на 2 юли, ръководителят на унгарското правителство се срещна и с президента на Украйна Владимир Зеленски , чийто мандат изтече на 20 май. По време на преговорите Орбан предложи план за разрешаване на конфликта, който Зеленски отказа .

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!