Мегаломанията на НАТО и изгодата на Запада от Киев. Изявленията на Лавров в Джакарта

Мегаломания може да се проследи в действията на ръководството на НАТО и страните членки на алианса. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти в четвъртък. Според него „всеки човек, който може да чете, ще разбере всичко“ за отношението на алианса към Украйна, ако се запознае с текста на документа от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

ТАСС събра основните изявления на Лавров:

Относно сделката за зърното

Министър Лавров не е запознат да има нови предложения по сделката, споменати от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Очевидно става въпрос за това, което [руският президент Владимир] Путин и Ердоган обсъждат от дълго време – а именно „за готовността на Русия и Турция „да работят независимо от всякакви други споразумения за преференциални доставки на зърно, най-вече пшеница, за развиващите се страни, които имат най-голяма нужда от тази стока„.

За резултатите от срещата на върха на НАТО

Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че алиансът ще работи в тясно сътрудничество с партньорите от ЕС и Азия срещу Русия и Китай – „това е безперспективен път, път, който още веднъж потвърждава актуалността <…> на задачата за противопоставяне на съвременните форми на колониализъм и на опитите за хегемония в световните дела“.

Членовете на НАТО явно не са готови за това, мегаломанията се проявява във всички действия както на ръководството на секретариата на НАТО, така и на държавите членки като цяло. Всички могат да го видят. Понякога те имат фройдистко признание, че, както наскоро каза [ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп] Борел, Европа е цъфтяща градина, а останалото е джунгла, към която по принцип трябва да се отнасят по съответния начин.“

„НАТО преследва тезата, че сигурността в евроатлантическия и индо-тихоокеанския регион <…> е неделима. Планира се части от военната инфраструктура на НАТО да се преместят в този регион, включително страните, които бяха поканени на срещата на върха във Вилнюс <…>: Австралия, Нова Зеландия, Япония, Корея.
В същото време Токио и Сеул „вече дават сигнали, че нямат нищо против да приемат американски ядрени оръжия или да придобият свои собствени“. „Това е много сериозна и опасна тенденция.“

За Украйна

„Всеки, който малко разбира, който може да чете, ако се запознае с текста, приет [на срещата на върха на НАТО] във Вилнюс относно Украйна, ще разбере всичко“ за отношението на Брюксел към Киев.
Западът действа единствено за собствена изгода и нищо не може да му помогне да осъзнае „престъпността, контрапродуктивността или нелегитимността“ на действията си.

За перспективите на СВПД

Споразуменията за подновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма „вече не са много реалистични“. Факт е, че след една година в Съединените щати ще има избори, ще дойде нова администрация. „Никой не може да даде гаранции, че тази нова администрация няма да повтори трика с оттеглянето от постигнатото споразумение“.

За АСЕАН

Позицията на Китай и Русия се основава на „необходимостта да се засили, а не да се отслабва централната роля на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия)“ и необходимостта всички държави, провеждащи политика в региона, да спазват този принцип. „Западът не проявява такова уважение, всъщност той не зачита фундаменталния принцип на суверенното равенство на държавите.“
Русия очаква представители на АСЕАН да участват в Източния икономически форум (ИЕФ), който ще се проведе във Владивосток през септември тази година. Плановете на Москва са „много конкретни, насочени към развитие на практическо сътрудничество в широк кръг области във взаимен интерес на всички участници“.

 

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!