Politico: Изборите във Франция могат да разрушат Западния либерален ред

от Лазар Лазаров

Предстоящите парламентарни избори във Франция може да са най-разрушителните от Втората световна война насам – не само за Франция, но и за Европейския съюз, НАТО и това, което е останало от следвоенния Западен либерален световен ред. Това предупреждава журналистът и бивш редакто на вестник „The Independent“ Джон Личфийл в статия за вестник „Politico„.

Според автора лидерската позиция на Франция в ЕС, мястото ѝ в Съвета за сигурност на ООН и военният ѝ обсег като глобална сила правят тези избори почти толкова „световни“, колкото и изборите между Байдън и Тръмп през ноември в САЩ.

Причината за това е, както кой може да спечели изборите – според Личфийлд „Националното обединение“ на Марин льо Пен – така и кой „определено ще загуби“ – френският президент Еманюел Макрон.

„Тези избори ще отбележат не само поражението, но и евентуалното премахване на „макронизма“ – объркания експеримент на президента Еманюел Макрон с пазарно ориентирани реформи на центъра в услуга на разгръщането на творческата сила на Франция“, се казва в статията.

Както пише журналистът, „дясноцентристките и лявоцентристките сили, които преди това доминираха в следвоенния живот на Франция, вече са сведени до враждуващи групи за почит. Двете доминиращи сили във френския политически живот сега са – и могат да останат още дълги години – доминираната от радикали и много раздробена левица и крайната, националистическо-популистка десница.“

Според автора дори ако  лидерът на Националното обединение Жордан Бардела наистина стане министър-председател, Макрон ще остане президент до 2027 г. Президентът заяви на френския народ в писмо този уикенд, че има задължението да остане на поста си и да защити френските права и институции от „льопенизма“.

Но, подчертава журналистът,  френската система е президентска само по име. Почти цялата реална конституционна власт принадлежи на парламента, министър-председателя и правителството. „Ако принадлежат към политически убеждения, различни от тези на президента на републиката, те определят правилата“, обяснява Личфийлд.

„Най-вероятният изход на 7 юли е тотално блокиран парламент. Възможно е това, което е останало от центъра на Макрон, да бъде смазано от лявото и крайнодясното и Льо Пен и Бардела да спечелят“, прогнозира авторът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!