Джулиан Асанж е свободен!

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж напусна британския затвор с максимална сигурност Белмарш сутринта в понеделник, 24 юни, след като прекара там 1901 дни, както съобщи международната организация с нестопанска цел WikiLeaks във вторник, 25 юни.

„Джулиан Асанж е свободен. <…> Върховният съд в Лондон го пусна под гаранция, след което Асанж се качи на самолет на летище Станстед и излетя от Обединеното кралство. „Това е резултат от глобална кампания, която обхвана организатори, активисти за свобода на словото, законодатели и лидери от целия политически спектър, чак до Обединените нации“, се казва в изявление на организацията на страницата й в социалните медии.

Според изявлението, глобалната информационна компания е създала възможност за дълъг период на преговори с Министерството на правосъдието на САЩ, довела до сделка,

която все още не е официално финализирана

КАКВА Е СДЕЛКАТА?

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж ще бъде осъден на повече от пет години затвор, в които ще бъде включено и времето, което той вече е прекарал в ареста в Обединеното кралство, съобщиха от кабинета на австралийския министър-председател Антъни Албанес. Тя отбеляза, че производството в САЩ все още продължава и Асанж ще може да се върне в родината си след края на процеса.

Според изявлението на службата, Асанж ще се признае за виновен в заговор за получаване и разпространение на класифицирана информация. За това той ще получи присъда от 62 месеца лишаване от свобода, които вече е прекарал в затвор в Лондон. Изслушването, на което журналистът може да признае част от обвиненията, е насрочено за 26 юни. То ще се проведе в съда на принадлежащия на САЩ остров Сайпан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!