Найджъл Фараж: Западът предизвика войната в Украйна

от Лазар Лазаров

Лидерът на британската дясна партия Reform UK, Найджъл Фараж, заяви, че разширяването на Европейския съюз и НАТО на изток е провокирало нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, предаде агенция Reuters.

Отбелязва се, че забележките, направени в интервю за британската обществена медия BBC, излъчено късно в петък, предизвикаха силни критики в британския политически спектър преди изборите на 4 юли, на които се прогнозира, че партията на Фараж ще спечели милиони гласове.

Фараж заяви, че държи на коментарите си, направени малко след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., когато написа в социалните мрежи, че този ход е „последица от разширяването на ЕС и НАТО“. Той отбеляза, че още през 2014 г. е прогнозирал война в Украйна.

„За мен беше очевидно, че непрекъснатото разширяване на НАТО и Европейския съюз дава на този човек повод на руския народ да каже: „Те отново идват за нас“ и да тръгне на война“, коментира Фараж в интервю за BBC.

„Ние провокирахме тази война… разбира се, вината е негова (на Путин) – той използва това, което направихме като оправдание“, посочи британският политик.

Десетилетията на кампания на Фараж срещу членството на Великобритания в ЕС и масовата имиграция го направиха един от най-разпознаваемите и предизвикващи разногласия политици в страната, отбелязва Rueters.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!