AP: Украйна поиска да удря руски летища. Натиска САЩ да каже – ДА

от Лазар Лазаров

Украинските власти оказват натиск върху САЩ, за да получат разрешение за извършване на атаки с ракети ATACMS дълбоко в руски територии. Това съобщи агенция Associated Press.

Според агенцията украинските официални лица настояват за разрешение за нанасяне на удари по летища дълбоко в Русия. В момента украинските въоръжени сили (ВСУ) не разполагат с такива оръжия. Представители на украинските въоръжени сили са заявили в разговор с агенцията, че без разрешение „ръцете им са вързани“.

„Това предотвратява атаки срещу летища и военна инфраструктура в дълбокия тил на Русия, което подчертава често срещаното оплакване на украинците, че Западните съюзници, които се притесняват да не провокират Русия, подкопават способността на Украйна да се бори ефективно„, се казва в материала.

Отбелязва се, че украинските официални лица настояват съюзниците на САЩ да могат да нанасят удари по конкретни цели с висока стойност на територията на Русия с помощта на АТАСМС, които могат да достигнат до над 100 км (62 мили).

Както The Wall Street Journal съобщи на 31 май, позовавайки се на свои източници, администрацията на САЩ географски е ограничила използването на американски оръжия срещу Русия, така че конфликтът в Украйна да не прерасне в пряк сблъсък между Вашингтон и Москва. Според тази информация Съединените щати са одобрили използването на ракети GMLRS, реактивни системи за залпов изстрел HIMARS и артилерийски системи „по командни пунктове, оръжейни складове и други съоръжения на територията на Русия, които се използват за провеждане на настъпление“ в посока Харков. В същото време американските власти забраниха „използването на ракети земя-земя с по-голям обсег ATACMS [за удари] на руска територия“, уточнява изданието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!