Борел: ЕС намери начин да заобикали ветото на Унгария за помощта на Украйна с пари от руските активи

от Лазар Лазаров

Европейският съюз е разработил механизъм за заобикаляне на ветото на Унгария върху закупуването на оръжия за Украйна с помощта на доходи от замразени руски активи. Toва заяви върховният представител на съюза по външните работи и политиката по сигурност Жозеп Борел пред  вестник „Financial Times„, предаде News.ru.

Той отбеляза, че Будапеща, която отхвърли предложението за използване на руски активи, „не трябва да участва в решението за [тяхното] използване“.

Борел нарече механизма за отмяна на ветото „сложен, като всяко правно решение“, но го смята за „работещ“. Според Financial Times външните министри на ЕС ще обсъдят схемата на 24 юни.

По-рано италианският премиер Джорджи Мелони заяви, че страните от Г-7 са постигнали споразумение за отпускане на заем на Украйна в размер на 50 милиарда долара, според нея средствата ще бъдат прехвърлени на Киев с помощта на постъпленията от замразени руски активи. В същото време Мелони уточни, че не става въпрос за конфискация на имущество. Ще се ползват лихви, които се увеличават във времето, посочи министър-председателят.

Преди това говорителят на Държавния департамент Матю Милър обяви на брифинг, че Вашингтон все още не е готов да представи решения за конфискация на замразени средства на Русия. По думите му напредък в това отношение няма, въпреки приетия закон, който дава съответните правомощия на президента на САЩ Джо Байдън.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!