Премиерът на Китай отмени неочаквано среща с отишлия му на крака вицеканцлер на Германия

Премиерът на Държавния съвет на Китай (премиерът на Китай) Ли Цян отмени срещата си с вицеканцлера на Германия Роберт Хабек, който пристигна на посещение в КНР. Това съобщава германският вестник Die Welt.

Германският политик каза, че няма представа за причините за отмяната. В същото време той лично познава Цян от няколко години и те „имат обща история, на която могат да разчитат“.

Пекин без да се впуска в допълнителни обяснения заяви на представителите на делегацията, че срещата, насрочена за събота, 22 юни, „не може да се състои“.

За този ден обаче Хабек има планирани срещи с редица министри, както и полет до Шанхай.

Изданието посочва като вероятна причина за несъстоялата се среща факта, че в момента назрява търговска война между Европейския съюз и Народната република. Европейската комисия иска да наложи наказателни мита върху китайските електрически автомобили.

От канцеларията на Урсула оправдават това с нарушаване на конкуренцията, причинено от високите държавни субсидии в Народната република. Китай вече заплаши с контрамерки.

Хабек се надявал, че наказателните тарифи, които са отхвърлени от германската автомобилна индустрия поради страх от търговска война с ответни мерки от Китай, все още могат да бъдат избегнати.

Зеленият политик наскоро посочи, че не може да говори от името на ЕС, това е задача на Европейската комисия. Но като най-голямата европейска икономика, гласът на Германия има особена тежест. Пътуването му до Китай може би можеше да допринесе за намирането на решение по казуса, заключва Die Welt.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!