Известия: За Молдова присъединяването към ЕС може да доведе до гражданска война

от Лазар Лазаров

Политологът Алексей Ярошенко на 21 юни коментира в разговор с Известия какво би означавало присъединяването към Европейския съюз (ЕС) за Украйна и Молдова.

По-рано днес стана известно, че Съветът на Европейския съюз одобри началото на преговорите на 25 юни за присъединяването на Украйна и Молдова към организацията.

Според Ярошенко подобни действия са символични, тъй като показват, че Европа продължава да подкрепя „открито терористичния режим в Киев“, ръководен от украинския президент Владимир Зеленски, който загуби правомощията си на 20 май.

В същото време политологът смята, че разговорите за възможното присъединяване на Украйна към ЕС са като „морков“ за населението на страната.

„Виждаме какви проблеми има с мобилизацията. Дори в условията на затягане на законодателството в Украйна хората не искат да умират за украинската държавност и за режима в Киев. И за да ги мотивират, те им подхвърлиха поредния „морков“, че „един ден ще ви заведем в ЕС“, отбеляза той.

Експертът отбеляза, че ако допуснем, че Украйна се присъедини към ЕС, тя ще последва пътя на балтийските страни – това ще бъде пълното унищожаване на суверенната икономика, селското стопанство и индустрията.

„Европейците имат проблеми със свръхпроизводството в тези области и се нуждаят от нови пазари. Сега европейското население намалява, а съответно и потребителското търсене и пазарът за продажби. Украйна ще влезе в ЕС само като пазар за продажби. От Украйна не се изисква никаква промишленост, никакво производство“, подчерта политологът.

Що се отнася до Молдова, присъединяването към Европейския съюз е изпълнено с граждански конфликти, смята Ярошенко.

„Движението към Европа за Молдова ще означава засилване на вътрешнополитическата криза. В дългосрочен план това може да се превърне в нови разклонения на конфронтацията в приднестровския конфликт и нови граждански конфликти в страната, защото всички постсъветски държави, всички до една, с изключение на прибалтийските страни, са разкъсвани вътрешно от прозападни и проруски вектори“, заключи той.

Политологът Рафаел Ордуханян в разговор с Известия нарече предстоящото начало на преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС пиар ход от страна на организацията.

„Това не е присъединяване, а само начало на преговорите, то все още не означава нищо. И въобще, целостта на Украйна и Молдова сега е под въпрос, ЕС може би дори не разбира напълно кого приемат и какви са техните граници“, уточни той.

„Това е просто пиар ход от страна на Европейската общност, който не задължава нито една от двете страни с нищо. Сегашните действия нямат политическо и правно значение. Въпросът за Молдова и Украйна, техния суверенитет и цялост се решава не в Брюксел, а тук в Москва“, посочи политологът.

„От присъединяването им към ЕС няма да изчезнат проблемите, няма да се появи изобилие и инфраструктура“, коментира той.

По-рано същия ден президентът на Молдова Мая Санду подписа указ за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Коментирайки това, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че молдовските власти пренебрегват позицията на собствените си граждани, че бъдещето на страната не може да бъде свързано само с Европейския съюз. Той също така отбеляза, че в ЕС има широко разпространено мнение, че разширяването може да се отрази негативно на перспективите за съществуване на съюза. Освен това самият процес на влизане не е особено бърз.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!