Bloomberg: Разширението на БРИКС е победа за Путин и Си Дзинпин

от Лазар Лазаров

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин постигат победи, тъй като все повече азиатски държави се стремят да станат членове на обединението БРИКС. Това пише в статия на агенция Bloomberg от 21 юни, предаде Известия.

„По време на интервю за китайски медии малайзийският министър-председател Анвар Ибрахим сигнализира за намерението си да кандидатства за членство в блока, след като той удвои размера си тази година, привличайки страни от Глобалния Юг, тъй като отчасти предлага достъп до финансиране и осигурява политическа подкрепа, независима от влиянието на Вашингтон“, пише авторът Филип Хагеманс.

Той обяснява, че страните от Югоизточна Азия са нетърпеливи да се присъединят към групата БРИКС, защото виждат това като защита срещу ръководените от Запада институции. А за онези страни, които се стремят да намалят икономическите рискове на фона на нарастващата конкуренция между Съединените щати и Китай, присъединяването към БРИКС представлява опит за преодоляване на някои от тези противоречия.

„Членството в БРИКС също е начин да се сигнализира за нарастващо разочарование от водения от САЩ международен ред и ключови институции, които остават твърдо под контрола на западните сили, като Световната банка и Международния валутен фонд“, се пояснява в статията.

Вследствие на това за лидерите на Русия и Китай – Путин и Си Дзинпин – такъв интерес към обединението на БРИКС говори за личния им успех в противодействието на опитите на САЩ и съюзниците да изолират страните им, посочва Хагеманс.

„Провеждането на срещата на БРИКС в Казан дава шанс на Москва да демонстрира на целия свят, че не е напълно изолирана на фона на украинския конфликт“, заключава авторът.

По-рано, на 14 юни, Известия получи пълен списък на страните, които желаят да се присъединят към БРИКС като пълноправен член или страна партньор. Според представители на делегацията на една от страните на обединението, участвала в Министерския съвет на БРИКС в Нижни Новгород, има общо 28 такива държави: това са Азербайджан, Алжир, Бангладеш, Бахрейн, Беларус, Боливия, Венецуела, Виетнам, Хондурас, Зимбабве, Индонезия, Казахстан, Куба, Кувейт, Мароко, Нигерия, Никарагуа, Пакистан, Сенегал, Сирия, Тайланд, Турция, Уганда, Чад, Шри Ланка, Екваториална Гвинея, Еритрея и Южен Судан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!