Handelsblatt: Шолц е искал да сключи тайна сделка със САЩ за Северен поток 2

от Лазар Лазаров

Германският канцлер Олаф Шолц, докато все още беше министър на финансите, искаше да сключи тайна сделка със Съединените щати, за да предотврати санкциите на Вашингтон срещу изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Това съобщава вестник Handelsblatt, позовавайки се на секретни документи на германското правителство, предаде Lenta.ru.

„През лятото на 2020 г. Шолц предложи на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп да инвестира 1 милиард евро от германския бюджет в изграждането на терминали за регазификация на втечнен природен газ на северногерманското крайбрежие. Условието за това беше премахването на санкциите срещу газопровода“, отбелязва изданието.

Авторите на материала допълват, че администрацията на Тръмп грубо е отхвърлила предложението, наричайки го „глупост“.

На 7 юни стана известно, че Ангела Меркел като федерален канцлер на Германия е знаела за плановете на Русия да предприеме действия, насочени към пускането на газопровода „Северен поток 2“,

както и за предполагаемите ограничения на енергийните доставки за Европа.

Отбелязва се, че по време на правителствени заседания по тези въпроси Меркел защити ценовата политика на Газпром и също така призова „да не се търсят прости обяснения за високите цени на газа“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!