Германия все по-близо до забраната на „Алтернатива за Германия“

от Лазар Лазаров

Партията „Алтернатива за Германия“ (АзХ), която понастоящем е втората по популярност партия в Германия, е все по-близо до забрана, пише RMXNews.

Депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) Марко Вандервиц заяви, че има достатъчно депутати, за да внесе предложение за забрана на AзГ в Бундестага.

Той отбеляза, че е събрал 37 депутати, които ще подкрепят забраната, докато говори пред крайнолевия вестник taz.

Вандервиц все още чака решението на Висшия административен съд в Мюнстер. Този съд вече се съгласи с класифицирането на AзГ като „заподозряна дясноекстремистка“ организация през май; въпреки това съдът все още не е публикувал писмена обосновка на решението си. Вандервиц заяви, че изчаква съдът да публикува писмения си доклад, преди да пристъпи към изготвяне на предложение за забрана.

„След като бъдат налице причините за решението, ние ще го разгледаме внимателно и след това ще подадем нашето актуализирано и добре обосновано заявление за забрана“, обяви депутатът от ХДС.

Съдът има най-малко пет месеца от датата на решението си да публикува писмения си доклад, но не е ясно какво ще публикува той  в своя отговор.

Ако Бундестагът гласува забрана, Конституционният съд, най-висшият съд на Германия, ще трябва да вземе окончателното решение дали забраната е законна. Във всеки случай една действителна забрана може да хвърли германската политическа система в смут и да повдигне въпроси относно демократичната легитимност в Германия, отбелязва RMXNews.

Други партии освен ХДС се надпреварват да осигурят забрана на партията, която увеличи популярността на своите антиимиграционни и антивоенни предложения. Зеленият политик Марсел Емерих призова конференцията на вътрешните министри да създаде работна група срещу AзГ, която да събира доказателства в подкрепа на забраната.

„Алтернативата за Германия е риск за сигурността на хората и демокрацията“, заяви той пред вестник Taz.

Отбелязва се, че политиките за отворени граници на управляващите мейнстрийм партии подхраниха огромно увеличение на насилствените престъпления в Германия, като приблизително 6 от 10 насилствени престъпления са извършени от чужденци през 2023 г., което е рекордно високо ниво. Насилствената престъпност също достигна рекорд през същата година.

AзГ отдавна твърди, че тези атаки са истинската заплаха за сигурността в Европа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!