Расмусен: „Жал ми е за Европа.“ Новите санкции на САЩ срещу Русия са пагубни за Запада!

от Лазар Лазаров
санкции

Налагането на вторични санкции срещу Русия ще доведе до по-нататъшна изолация на САЩ и на Запада като цяло. Това мнение изрази пенсионираният подполковник от американската армия и политолог Ърл Расмусен в интервю за „Известия“.

„Мисля, че световният пазар в по-голямата си част ще намери други начини да намали зависимостта си от долара“, отбеляза той, предполагайки, че доверието в Съединените щати ще се влоши в бъдеще, което ще доведе до спад на световния финансов пазар.

В същото време, според Расмусен, Европа ще пострада най-много от антируските санкции, тъй като заради сегашната ситуация цените там ще се повишат още повече.

„Наистина ми е жал за Европа. Западът все още лъже обществеността за конфликта между Русия и Украйна. Те не искат да признаят, че икономиката на Русия всъщност е по-добре, отколкото преди“, отбеляза американският политологът.

Той е убеден, че спирането на търговията с долари и евро на Московската борса няма да окаже никакво влияние върху руската икономика.

По-рано, на 12 юни, САЩ наложиха санкции срещу 300 компании и лица, за които се твърди, че са помогнали на Руската федерация по време на специална операция. Под ударите на санкциите попадат компании, свързани с информационните технологии и авиацията, както и Казанското конструкторско бюро, радиоконструкторският концерн „Вега“, НПО „Поиск“, „Мосбиржа“, Националният клирингов център (НКЦ) и други.

В тази връзка Московската борса излезе с изявление, че от 13 юни ще спре търговията с долари и евро поради санкции.

В отговор на наложените санкции Централната банка на Руската федерация заяви, че руснаците и руските компании могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез банки, въпреки последните ограничения на САЩ.

В същия ден икономистът Андрей Бархота говори за подготовката на Руската федерация за санкции на САЩ срещу Московската борса. Експертът каза, че Московската борса и нейните дъщерни дружества, както и други участници на финансовия пазар, са получили писма, които ги съветват да намалят валутната позиция и обема на валутата както в операциите, така и в баланса.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!