Доктороу: Русия може да разположи ракетите си в Куба. Полетът им до Вашингтон е броени минути

Сближаването между Русия и Куба е изключително ефективен руски отговор на стратегията на Запада да въоръжи Украйна. Това съобщи американският политолог Гилбърт Доктороу на 12 юни по индийския телевизионен канал WION, който се излъчва и в YouTube.

Той смята, че по този начин руският президент Владимир Путин е отправил предупреждение към Запада, като е изпратил руски военни кораби в Куба. Политологът отбелязва, че напоследък Москва и Хавана много се сближиха.

Според Доктороу Русия може да разположи своите ракети в Карибите, откъдето те да отлетят до Вашингтон за няколко минути, така че американската страна няма да има време да предприеме ответни мерки.

„По този начин Путин казва, че Русия има отговор на всяка заплаха, която САЩ могат да представляват за тях“, смята експертът.

Анализаторът каза още, че Русия има и други съюзници, като Боливия, Никарагуа и Венецуела.

В същия ден Белият дом съобщи за наблюдение на руски кораби в Карибско море. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон не вижда в това особени мотиви или заплахи за САЩ.

Руското министерство на отбраната съобщи, че корабите на руския Северен флот са завършили ученията и са пристигнали в пристанището на Хавана . Изяснено е, че отрядът, състоящ се от фрегатата „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“, атомния подводен ракетен крайцер „Казан“, средния морски танкер „Академик Пашин“ и спасителния буксир „Николай Чикер“ е пристигнал на неофициално посещение.

По-рано, на 6 юни, медиите съобщиха за прехвърлянето на руски кораби в Карибите . Отбелязва се, че Вашингтон не възприема тази стъпка на Москва като заплаха поради относително малкия брой кораби и самолети.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!