Politico: Проблемите за Макрон се множат. Срещу него се формира голям десен фронт

от Лазар Лазаров

Проблемите за френския президент Еманюел Макрон преди предсрочните избори с голям залог в края на месеца бързо се множат, след като във вторник основната дясноцентристка партия на Франция „Републиканците“ заяви, че е готова да проучи възможността да се обедини с крайната десница, за да го победи, пише вестник „Politico“.

Отбелязва се, че двете основни крайнодесни партии в страната вече започнаха преговори в понеделник за потенциален съюз в сблъсък, който ще се окаже решаващ за бъдещето както на Франция, така и на Европейския съюз.

Във вторник Ерик Кьоти, ръководител на Републиканската партия, вдигна летвата, като заяви, че партията му е готова да участва в подобен съюз.

„Можем или да игнорираме случващото се, или да предложим алтернатива за страната“, посочи Чоти. „Трябва да обединим силите си“, допълни той, като уточни, че е разговарял както с Марин Льо Пен, така и с Жордан Бардела от крайнодясното Национално събрание, и заяви, че ходът му цели да гарантира съдбата на депутатите му.

Макрон свика законодателни избори в неделя вечерта, след като Националното събрание победи неговата либерална партия „Ренесанс“ на изборите за ЕС с разлика от 31,4 % срещу 14,6 %. Докато френският президент се надява, че ще успее да спре настъплението на националистическата и антиимигрантска десница на националните избори, съперниците му опипват почвата за единен фронт срещу него, пише вестникът.

Politico отбелязва, че в редиците на Републиканците все пак има съпротива срещу такова мащабно обединение в дясно.

Същевременно Марион Марешал, водещият кандидат на партията „Реконкиста“ по време на европейските избори в неделя, се срещна в понеделник с кандидата за президент на Националното събрание, леля си Марин Льо Пен, и с председателя на движението Бардела, за да обсъдят евентуално сътрудничество.

Както посочва изданието, Марешал, бивш парламентарист от Националното събрание и внучка на основателя на партията Жан-Мари Льо Пен, беше обърнала гръб на леля си, за да се присъедини към редиците на Реконкиста – партия, основана от независимия журналист и експерт Ерик Земмур – преди президентската надпревара през 2022 г.

Въпреки че нейната партия е много по-малка от Националното събрание и в неделя едва премина 5-процентния праг, необходим във Франция за избиране на членове на ЕП, тези поддръжници могат да се окажат решаващи в едно равностойно национално съревнование, се казва в материала.

От изборната нощ насам Марешал настоява новата ѝ партия да се съюзи със старата ѝ партия. „Националното събрание постигна исторически резултат“, пише Марешал в публикация в X в понеделник, като допълва: „Като се има предвид сериозността на ситуацията за нашата страна, исках да се срещна с Марин Льо Пен и Жордан Бардела, за да се възползвам от възможността да изградим правителствена коалиция.“ 

В телевизионно интервю след срещата Льо Пен заяви, че ще се срещне с редица политически лидери, за да „изгради мнозинство“, без да уточнява дали е постигнала споразумение с племенницата си.

Сближаването между двете партии на национално ниво може да започне да проправя пътя към така бленуваната супергрупа от крайнодесни членове на ЕП, които понастоящем са разпределени в евроскептичната твърдо дясна група на Европейските консерватори и реформисти, крайнодясната група на „Идентичност и Демокрация“ и необвързаната част на ЕП, подчертават авторите на материала.

В неделя лидерът на „Реконкиста“ Земмур призова за изграждането на „най-голямата дясна коалиция“, без конкретно да посочи Националното събрание като потенциален партньор.

Същевременно, пише Politico, в другия край на политическия спектър четирите основни френски леви политически сили – комунистите, социалистите, Зелените и движението „Непреклонна Франция“ на трикратния кандидат за президент Жан-Люк Меленшон – публикуваха съвместно изявление, в което заявиха, че „желаят“ да издигнат общи кандидати.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!