Андрю Корибко: Планът на Киев да съхранява F-16 в държави от НАТО повишава риска от Трета световна война

Андрю Корибко, Substack

от Лазар Лазаров

Ръководителят на авиацията на украинските военновъздушни сили Сергей Голубцов заяви в интервю за американското държавно радио „Свободна Европа/Радио Свобода“ през уикенда, че Киев планира да съхранява някои от своите F-16 в държави от НАТО за резервни и учебни цели. Въпреки че това може да звучи като прагматична политика, още повече, че ще възпре Русия от унищожаване на целия украински флот, след като президентът Путин неотдавна се подигра със спекулациите, че замисля да нападне НАТО, определяйки ги като „глупости“, това всъщност повишава риска от Трета световна война.

За да обясним, въпреки че ръководителят на американските ВВС Франк Кендъл заяви миналото лято, че F-16 „няма да променят играта“ за Украйна, а самият Голубцов потвърди в последното си интервю, че те „не са панацея и не носим розови очила“, и двамата омаловажават ядреното измерение. Президентът Путин го повдигна по-рано тази пролет, когато отбеляза, че „самолетите F-16 могат да носят и ядрени оръжия и ние също ще трябва да вземем под внимание това, докато организираме бойните си операции“.

Руският лидер също предупреди, че „ще ги разглеждаме като легитимни цели, ако действат от летищата на трети страни, независимо къде се намират“. Взаимното недоверие между Русия и САЩ е рекордно високо и продължава да се увеличава с всяка изминала седмица, което още повече се влошава поради неотдавнашната(ите) украинска(и) атака(и) срещу руските системи за ранно ядрено предупреждение, които може би са били мълчаливо одобрени от Америка. Това се случва в момент, когато САЩ играят опасна игра на ядрено пиле с Русия.

Имайки предвид всичко това, руският външен министър Сергей Лавров заяви миналия месец, че „не можем да не разглеждаме доставката на тези (F-16) системи на режима в Киев като умишлено сигнално действие на НАТО в ядрената сфера.“ Той обаче добави, че неотдавнашните учения на страната му с тактически ядрени оръжия могат да „вразумят“ НАТО и да ги възпрат да не преминат крайната червена линия. Съдейки по току-що казаното от Голубцов обаче, САЩ искат да увеличат залога в играта си на ядрено пиле.

Това, което се има предвид, е, че Русия няма как да знае дали някой от атакуващите F-16 е оборудван с ядрено оръжие, особено ако някой от тях от украинския „резерв“, базиран в държави от НАТО, излети оттам и изпълни мисия, без да спре на контролирано от Киев летище. От гледна точка на Кремъл би могло да изглежда, че оборудван с ядрени оръжия и пилотиран от НАТО F-16 се подготвя да нанесе първи удар. В отговор Русия може превантивно да унищожи базата, от която е излетял, със или без тактическа ядрена бомба.

Вестник „ New York Times“ вече се позова на неизвестен брой неназовани съветници на Байдън, за да съобщи, че приоритетите на САЩ и Украйна се разминават, като предупреди, че „Украйна няма какво да губи от ескалация на отношенията с Русия“, докато „г-н Байдън има“. Ето защо не е изключено Зеленски да възложи на някой от пилотите си да изпълни мисия директно от територията на НАТО, без да спира на контролирано от Киев летище, за да провокира Русия да нанесе удар при самоотбрана по базата, от която е излетял.

Като се има предвид, че Дания одобри използването от Украйна на дарените от нея F-16 за нанасяне на удари в рамките на общопризнатата територия на Русия, след което нейните колеги от НАТО одобриха използването от Украйна на други оръжия за същите цели, това е плашещо реален сценарий, който САЩ може да се окажат безсилни да спрат. Единственият начин да го предотвратят е САЩ да принудят партньорите си да не позволяват на Украйна да съхранява своите F-16 на тяхна територия, но Байдън вероятно няма политическата воля, тъй като се опасява от обвинения, че го е страх от президента Путин.

Най-радикално настроените от идеологическа гледна точка антируски ястреби на Запада и техните медийни пълномощници биха могли също така да твърдят, че принуждаването на Украйна да съхранява всички свои F-16 в страната крие риск Русия да ги унищожи и по този начин да провали многомесечната подготовка на НАТО за тази последна ескалация.  Това може да бъде използвано от политическите опоненти на Байдън у дома преди изборите през ноември, така че е малко вероятно той да рискува да настрои повече избиратели срещу себе си с тази така наречена „глупава политика“.

Разбира се, ножът реже и в двете посоки и опонентите му биха могли да твърдят, че най-„глупавата политика“ всъщност е да позволи на Украйна да съхранява F-16 в държави от НАТО, тъй като това повишава риска от Трета световна война, както беше обяснено в този анализ. Като се има предвид, че тези водещи представители на ВВС на САЩ и Украйна дори не смятат, че тези оръжия „променят правилата на играта“ или са „панацея“ според собствените им признания, те изобщо не би трябвало да бъдат пускани в действие поради този безотговорен риск.

Въпреки това F-16 неизбежно ще бъдат използвани след цялото време и инвестиции, вложени в обучението на украинските пилоти, да не говорим за медийния шум през всичките тези месеци. Вече е взето решение някои от тях да бъдат складирани в държави от НАТО, така че остава да видим дали Зеленски наистина е готов да рискува всичко, като разреши мисия за директна атака срещу Русия от една от тези бази. Той има мотив и възможност, поради което няма да е изненадващо, ако в състояние на отчаяние направи опит.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!