Дахер Ламот за партиите: Тесен кръг от агресивни поддръжници, които смятат всички останали за глупаци

Фейсбук

Думата „цирк“ произлиза от латинската дума за кръг. А в политиката ние се въртим в момента точно в кръг. Избори, след избори. Тук-там вкарат някой нов кон за разнообразие.

Няма партия, която ще излезе от собствения си кръг на тесни и лесно обидчиви гласоподаватели. Всяка си мисли, че като отцепи отделен сегмент и се настани там, тя ще завладее после всичко. Накрая всички си остават точно в тесен кръг от избиратели. От страх да не ги загубят, партиите не си променят държанието. Няма партия, която да е съвместима с друга заради тези тесни граници, които сами си чертаят.

Резултатът: тесен кръг от агресивни поддръжници, които смятат всички останали за глупаци. На обикновените хора им писна.

Това им го казаха на изборите.
А и някои почват да си мислят, че всичко е наистина цирк. Защото едно нещо не се променя – получаването на субсидии. Повече избори, повече субсидии. И ако не бяха агресивните реклами и страховете „врагът да не победи“, избирателната активност вероятно щеше да е под 10-15%.

Повечето гласували отиват на урните не защото подкрепят своите, а защото не харесват „другите“. Даже май някои почнаха да гласуват директно за истински циркаджии. За да стане циркът по-голям.

Всъщност корените на думата „цирк“ произлизат от древногръцката богиня Цирцея, която живеела на остров Еея. Тя притежавала умението да превръща хората на острова в диви животни, например в свине. Както направила със сподвижниците на Одисей.

При нас политиката превърна много политици в свине. Корпоративните медии също са влезли в ролята на Цирцея и превръщат журналистите в послушни циркови тюлени, които весело да си подхвърлят топката, по сценарий.

Обаче на тези избори им се показа, че влиянието им отслабва.
Но нещата не са толкова зле, успяваме да вържем двата края, да балансираме, къде с помощта на зрителите, които се чувстват някак привързани към този стар, но симпатичен цирк и поддържат огъня в него. Кръпките на някои места са грозни, но на други са така направени, че се усеща вид изкуство.
Въпросът е дали може и по-добре.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!