ZeroHedge: Руски военни кораби се отправиха към Карибския басейн. Това е сигнал за способността на Русия да действа в световен мащаб

от Лазар Лазаров

В проява на сила, може би предизвикана от разрешението на президента на САЩ Джо Байдън за украински удари по територията на Русия с американски оръжия, група руски военни кораби се е отправила към Карибския басейн. Това съобщи високопоставен американски служител пред изданията McClatchy и Miami Herald, пише ZeroHedge.

Отбелязва се, че служители на Белия дом са предупредили членовете на Конгреса за руския ход в сряда.

Както пише ZeroHedge, разполагането на корабите е сигнал за способността на Русия да действа в световен мащаб, докато все още е напълно ангажирана в третата година на войната в Украйна. „Става дума за това, че Русия показва, че все още е способна на някакво ниво на проекция на военноморска мощ“, отбеляза служителят. „Трябва да очакваме повече такива действия занапред“, подчерта той.

CBS News съобщи, че руски бомбардировачи с далечен обсег на действие ще се срещнат с корабите за комбинирани военноморски и въздушни маневри. Подобни упражнения не са без прецедент: Русия проведе подобни маневри с комбинирани въоръжения в Карибския басейн през 2019 г., а в периода 2013-2020 г. изпращаше кораби в Западното полукълбо поне веднъж годишно.

Пентагонът следи за „шепа“ кораби и помощни плавателни съдове, които се очаква да достигнат водите на Карибите през следващите седмици. Американските анализатори предполагат, че флотилията ще направи посещения в пристанищата на Куба и Венецуела.

Отбелязва се, че Куба вероятно се радва на възможността да приеме руските военни кораби: Миналогодишното акостиране на американска ядрена подводница във военноморската база Гуантанамо Бей разбуни духовете в Хавана, а кубинското правителство го нарече „провокативна ескалация“.

„Очевидно е, че [руснаците] са недоволни – не е нужно да споменавам – от нашата подкрепа за Украйна и за нашите съюзници от НАТО“,  заяви служителят.

Припомня се, че миналата седмица администрацията на Байдън тихомълком даде на Украйна зелена светлина да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели вътре в Русия. Това бележи голям обрат в политиката, тъй като подобни удари преди това бяха забранени като твърде ескалиращи.

В сряда руският президент Путин заяви, че обмисля някакъв вид ответни мерки:

„Ако те смятат, че е възможно да доставят такива оръжия в зоната на бойните действия, за да нанасят удари по нашата територия и да ни създават проблеми, защо да нямаме право да доставяме оръжия от същия тип в някои региони на света, където те могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по чувствителни обекти на страните, които причиняват това на Русия?… Ще помислим за това.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!