Сиймор Хърш: Мирният план на Байдън за Газа е чиста политиеска глупост!

Сиймор Хърш

Обявеният от американския президент Джо Байдън план за прекратяване на огъня в ивицата Газа не е бил предварително обсъждан нито с Израел, нито с ръководството на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), участващо в преговорите по този въпрос. Това пише американският журналист Сиймор Хърш в статия в блога си в платформата Substack , позовавайки се на източници.

Както посочва Хърш, тази инициатива на американския лидер е „чиста политическа глупост“.

„От страна на Израел нямаше никакво пробивно „всеобхватно ново предложение“, а [израелският] министър-председател Бенямин Нетаняху и други лидери в Тел Авив, както стана ясно през следващите дни,

нямаха никаква представа за какво говорят президентът и неговите все по-отчаяни политически помощници“, се казва в материала.

Подобно невежество имаше и в ЦРУ, чийто шеф Уилям Бърнс преговаряше за прекратяване на огъня в Газа от месеци.

Според Хърш, един анализатор на ЦРУ във Вашингтон „вдигна шум, защото, както той написа, той и колегите му никога не са били информирани за плана, но са научили за него от катарското правителство“.

Друг неназован американски служител, говорейки с Хърш, нарече предложението на Байдън „панически опит на Белия дом да получи някаква политическа подкрепа в момент, когато Байдън не успя да заеме силна морална позиция срещу израелското клане на цивилни жители на Газа“.

„Защо да измисля тази приказка? <…> Но нека си представим, че Нетаняху направи това предложение, Байдън се съгласи и ние го подкрепяме. Израелската общественост би изхвърлила Нетаняху от кабинета му. Те (израелците) подкрепят тази война“, каза американски служител пред Хърш.

По-рано, на 31 май, Байдън представи тристепенен план за разрешаване на конфликта около ивицата Газа.

По-специално той обясни, че първата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски от населените райони на ивицата Газа, освобождаване на някои заложници, държани от палестинското движение Хамас, и реципрочно освобождаване на арестуваните палестинци от затворите. Лидерите на Г-7 подкрепиха неговия план и призоваха палестинското движение Хамас да приеме предложението на Вашингтон за разрешаване на кризата.

Хамас излезе с изявление, изразяващо готовността си да възприеме „позитивен и конструктивен“ подход към всяко предложение, което включва изтегляне на израелските войски от анклава и постоянно прекратяване на огъня. Все още обаче няма официално окончателно споразумение от движението.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!