New York Times за зверствата на Израел над палестинците: „Биха ни и ни удряха с ток!“

от Лазар Лазаров

Около 4000 палестинци от Ивицата Газа бяха арестувани и прехвърлени в новопостроени затвори на летището Сде Тейман в Източен Израел, където са подложени на насилие, изтезания и унизително отношение от страна на израелските военни. Това съобщи aмериканският вестник The New York Times (NYT), предаде Известия.

„По време на задържането ни биеха с крака и бухалки, с пушки и с ръчен металотърсач“, разказват жертвите по време на интервю със кореспондентите на вестника и добавят, че някои от задържаните са били удряни с ток по време на разпитите.

Журналистите на NYT установяват, че израелските войници също отказват да предоставят на палестинците адвокат и възможност да се свържат с роднини.

„От 4000 задържани, държани в Сде Тейман от октомври, 35 са починали там или след като са били отведени в близките болници“, споделя един от служителите на летището.

В същото време, според вестника, представители на израелските въоръжени сили отричат ​​“систематична злоупотреба“ с власт сред техните военни.

По думите им, че 12 израелски войници вече са били уволнени за малтретиране на затворници.

„Всяко малтретиране на задържани, независимо дали по време на тяхното задържане или по време на разпит, нарушава закона и директивите на ЦАХАЛ и е строго забранено“, цитира вестникът изявления на военните.

Ден по-рано телевизионният канал Sky News Arabia съобщи за 30 загинали при бомбардировки и наземни боеве около бежанските лагери Бурейдж и Ал-Магази в централната част на Ивицата Газа, след като израелските военни обявиха нова операция. Според изданието израелските ВВС са обстрелвали бежанския лагер Ал-Магази, където са убити около 20 души.

По-рано, на 31 май, президентът на САЩ Джо Байдън представи триетапен план за разрешаване на конфликта около Ивицата Газа. По-специално той обясни, че първата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски от населените райони на Ивицата Газа, освобождаване на някои от заложниците, държани от Хамас, и реципрочно освобождаване на арестуваните палестинци от затворите. Лидерите на Г-7 подкрепиха неговия план и призоваха палестинското движение Хамас да приеме предложението на Вашингтон за разрешаване на кризата.

Хамас излезе с изявление, изразяващо готовността си да възприеме „позитивен и конструктивен“ подход към всяко предложение, което включва изтегляне на израелските войски от анклава и постоянно прекратяване на огъня. Все още обаче няма официално окончателно споразумение от движението.

КритичноБГ припомня, че на 11 май CNN публикува кошмарен репортаж за нечовешки изтезания на палестинци в израелски лагер. За рязане на крайници, изтръгване на нокти… Можете да го прочетете: ТУК.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!