Израел и Хизбула на ръба на мащабен сблъсък: Защо Нетаняху търси война? Предстои ли „прочистване“ и на Южен Ливан?

от Лазар Лазаров

Израелската армия е готова да предприеме мощни действия в северната част на страната в отговор на атаките на базираната в Ливан проиранска групировка Хизбула, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. За тази цел израелското правителство обяви плановете си да призове допълнително 50 000 резервисти, пише руският вестник „Ведомости“.

След набирането на войници числеността на израелската армия може да достигне 350 000 души. Според вестник Times of Israel от началото на военните операции в Ивицата Газа през октомври 2023 г. Министерството на отбраната е мобилизирало 287 000 души, рекорден брой в новата история на страната. Началникът на Генералния щаб на израелските отбранителни сили генерал-лейтенант Херци Халеви обяви по-рано, че страната скоро ще вземе решение по отношение на „ежедневните атаки“ на Хизбула срещу Израел.

Вероятността от пълномащабна сухопътна операция на Израел срещу Хизбула в Ливан се увеличи, посочи експертът от Руския съвет по международни отношения Кирил Семенов.

Според него сегашният израелски военен кабинет се стреми да ескалира напрежението, за да измести фокуса на вниманието от Газа на север и да позволи на Нетаняху да остане на власт.

Потенциална операция също е в интерес на израелската армия. „За военните Хизбула е като Дамоклев меч над Израел. Армията се страхува, че опустошителна атака може да дойде от ливанска земя, ако войната в Газа се проточи. Затова военните търсят възможност да нанесат превантивен удар по бойците в Ливан, въпреки рисковете“, обяснява експертът.

Според Семенов в случай на хипотетично нахлуване израелската армия ще се стреми да прочисти Южен Ливан от Хизбула. Въпреки това, по думите на експерта, както и в Газа, веднъж навлязла в Ливан, израелската армия ще затъне.

Израелските власти вероятно се опитват да използват заплахата от ескалация, за да окажат натиск върху Иран, така че той да убеди Хизбула да намали натиска върху Израел, коментира Дмитрий Мариасис, главен редактор на списание Middle East Economy. От началото на войната Техеран даде да се разбере, че не иска нарастване на напрежението в региона, особено сега, когато предстоят президентски избори в страната, добави експертът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!