Иран към Израел: Очаква ви „страховито поражение“!

от Лазар Лазаров

Ирански официални лица отправиха предупреждение към Израел относно потенциалните планове за провеждане на мащабна офанзива срещу ливанското движение „Хизбула“ на фона на интензивните трансгранични сблъсъци, които се провеждат в рамките на продължаващата война с палестинското движение „Хамас“ в Ивицата Газа. Toва съобщи американското списание Newsweek, позовавайки се на самите ирански служители.

Уточнява се, че коментарите дойдоха ден след като началникът на Генералния щаб на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) генерал-лейтенант Херци Халеви заяви на личния състав близо до северната граница във вторник, че „наближаваме точката, в която ще трябва да се вземе решение“ относно „офанзива в Севера.“ Коментарът беше последният от поредица изказвания на израелски официални лица, намекващи за военни действия в Ливан след избухването на войната в Газа миналия октомври.

В отговор иранската мисия към ООН заяви, че иранските официални лица „не се доверяват по никакъв начин на реториката на някои представители на израелския режим, които заплашват с наземна офанзива в Южен Ливан“, и изтъкна, че подобно начинание би било само сериозен провал за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

„Въпреки че Нетаняху може да се стреми да ескалира кризата и да разшири географията на войната, за да запази властта си- заявиха от иранската мисия пред Newsweek –  ръководителите на ционисткия режим и неговите поддръжници са наясно с това, че вече са се провалили срещу Хамас — те несъмнено ще се изправят пред по-страховито поражение срещу Хизбула, която може да се похвали със значително превъзхождаща военна сила в сравнение с Хамас.

Отбелязва се, че Техеран е ключов поддръжник на Хизбула, за която ЦАХАЛ изчисляват, че е натрупала арсенал от до 200 000 ракети, както и други въоръжения като дронове, минохвъргачки, противотанкови оръжия и прецизно управляеми ракети, за които иранските официални лица твърдят, че изключват необходимостта от пряка намеса от страна на ислямската република.

„Нашата оценка показва, че Хизбула не желае подобен конфликт, но е подготвена за всяка възможност“, отбеляза иранската мисия, като подчерта: „„Хизбула разполага с достатъчно възможности, за да защитава себе си и Ливан самостоятелно, без да се нуждае от помощ от Иран.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!