Евростат: Търговията между Русия и ЕС рухна

от Лазар Лазаров

През последните десет години търговският оборот на Русия с Европейския съюз (ЕС) е намалял четири пъти и според данни от първото тримесечие на 2024 г. е паднал до 17,8 милиарда евро. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни на европейската статистическа служба „Евростат“, за разпадането на икономическите връзки между Руската федерация и ЕС, предаде Lenta.ru.

За сравнение, през януари-март 2014 г., преди въвеждането на широкомащабните санкции, търговията на Русия с европейските страни се оценява на 71,9 милиарда евро. Така за последните десет години търговският оборот е намалял общо с 54,1 млрд.

Малта, която е намалила икономическите си връзки с Русия 74 пъти от първото тримесечие на 2014 г. насам, и Люксембург (45 пъти) са начело сред страните от ЕС по темп на намаляване на търговията с Русия. На свой ред Финландия е намалила търговския оборот 11 пъти за този период от време, а Швеция – 10 пъти.

Връзките на Русия с Унгария не са толкова рязко прекъснати – търговският оборот с тази страна е намалял със 17,8% за този период. От 2014 г. насам търговията на Русия с Кипър е намаляла с 23%, а със Словения, Ирландия и Латвия – 1,4 пъти. България, Словакия и Австрия са намалили наполовина търговския си оборот с Русия, докато Чехия, Белгия, Франция и Испания – три пъти. Търговските отношения на Русия с Германия, от своя страна, са спаднали 8 пъти.

По-рано съпредседателят на Руско-китайския комитет за мир, приятелство и развитие Борис Титов заяви, че в дългосрочен план не трябва да се очаква връщане към предсанкционния модел на търговия между Руската федерация и ЕС. Той обясни това с повишаване на конкурентоспособността на китайските стоки и оборудване. По думите му продуктите от азиатската страна не отстъпват по качество на европейските, а цената им е в пъти по-ниска.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!