Грешките на Запада и пътят към мира. Обзор на разговора на Путин със световните информационни агенции

Отношенията между Русия и Запада, ситуацията около Украйна и регионалните проблеми бяха обсъдени на организирана от ТАСС на близо три и половина часова среща между руския президент Владимир Путин и ръководители на световни информационни агенции от САЩ, Германия, Франция, Италия, Испания, Иран, Турция, Япония, Южна Корея и пр. Срещата беше модерирана от генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов.

Основните моменти от обсъденото на срещата и включваше десетки въпроси по теми:

Американските грешки
Владимир Путин изрази увереност, че след президентските избори в САЩ американската политика в руската посока няма да се промени. Москва „ще работи с всеки президент, избран от американския народ“.

Държавният глава на Русия беше изненадан, че не само „в сферата на международната политика, във вътрешната политика, но и в икономическата политика сегашната (американска) администрация прави една грешка след друга“.

Засягайки темата за преследването на бившия президент Доналд Тръмп, Путин изрази мнение, че това се случва по политически причини и „изгаря“ предполагаемото лидерство на САЩ в областта на демокрацията и дори американската политическа система.

Коментирайки обвиненията срещу Русия за намеса във вътрешната политика на САЩ, руският президент отбеляза, че Москва „гледа на това отвън“ и „не се намесва“.

Говорейки за Украйна, той изрази мнение, че Съединените щати не се интересуват от страната и нейния народ. Според него Вашингтон се интересува от собственото си величие и лидерство, поради което „в никакъв случай не искат да допуснат успех на Русия“.

Путин също така нарече използването на долара като инструмент за санкции голяма грешка за Съединените щати, тъй като подкопава доверието в американската валута.

На ЕС му липсва логика и мъжество (смелост)
Русия и страните от ЕС могат да намерят решение на съществуващите проблеми в отношенията си, но на европейските лидери им липсва увереност и мъжество да защитят националните си интереси, смята руският президент. В резултат на това благосъстоянието на гражданите на ЕС е изложено на риск.

Говорейки за ФРГ, Путин припомни, че след Втората световна война Германия никога не е била напълно суверенна държава. Нейната икономика обаче е локомотивът на европейската икономика, така че ако тя „киха и кашля“, всички останали европейски икономики ще се разболеят. Той даде за пример Франция, чиято икономика е „на ръба на рецесията“.

Газпром ще преживее отказа на Европа да доставя руски газ, ако е готов да купува газ „на тройно по-ниска цена“ от САЩ, увери Путин, изненадан от липсата на логика в действията на европейците. Той допълни, че не иска да „обижда никого, но нивото на подготовка на хората, които вземат решения, включително в Германия, оставя много да се желае“.

Западът търпи Киев и прикрива загубите
Америка ще търпи украинския лидер Владимир Зеленски до пролетта на 2025 г., след което той ще бъде сменен, смята руският президент. На Запад вече има „няколко кандидати“ за поста президент на Украйна, отбеляза той.

Зеленски все още е необходим, за да „предприеме определени стъпки“, включително да приеме закон за намаляване на възрастовия праг за мобилизация в Украйна. Путин отбеляза, че пълната мобилизация, която се провежда в момента в Украйна, не решава проблема, тъй като „всичко отива за компенсиране на загубите“.

Отговаряйки на въпрос за загубите на Руската федерация, руският лидер не даде конкретни цифри, като подчерта, че те са „в пъти по-малко от тези на противоположната страна“. В същото време той предостави данни за броя на пленниците: 1348 руски войници и офицери са в украински плен, докато 6465 украински войници са в руски плен. Западът мълчи за загубите си в Украйна, въпреки че е известно, че там има западни военни съветници и инструктори.

Украинските военни не могат сами да използват западни оръжия с голям обсег срещу Русия, решенията се вземат от страните, които ги предоставят, каза руският президент. В случая с американските ракети ATACMS „Пентагонът го прави, ако Storm Shadow, тогава го правят британците“.

Въпреки санкциите
Западните страни планираха да подкопаят руската икономика в рамките на три до шест месеца, но е очевидно, че това не се случва, каза руският държавен глава. В същото време той подчерта, че целта му за присъединяване на страната към четирите икономики на света е постигната .

Президентът отбеляза, че за Русия е важно да поддържа темпото на развитие и изрази увереност, че Руската федерация сама ще започне да произвежда всичко, което може да й липсва поради западните санкции, „единственият въпрос е във времето“.

За свободата на словото
Коментирайки затварянето на руските медии от Запада, Путин подчерта, че те предават на публиката гледната точка на Руската федерация и имат право на това.

Западните държави пречат на руските медии да работят, сплашват служители навсякъде, затварят банкови сметки, отнемат транспорт, което не отговаря на свободата на словото.

Пътища към мира
Руският президент изрази надежда, че ситуацията между Руската федерация и Запада, както и в света като цяло, ще върви към уреждане, а не към безкрайна ескалация.

Той нарече изявленията на Запад за намерението на Руската федерация да атакува НАТО „глупости“ и „плашила за крепостни“. В същото време, говорейки за ядрената доктрина, държавният глава подчерта, че в случай на заплахи Русия смята за възможно да използва всички средства, които има в арсенала си.

Путин настоя, че Русия няма имперски амбиции. Президентът благодари на представителите на световните информационни агенции, които пристигнаха на срещата и ги помоли да предадат достоверна информация на своите читатели.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!