Фицо с първо изявление след покушението: Словакия няма да предоставя военна помощ на Украйна!

На 5 юни словашкият министър-председател Роберт Фицо направи първо изявление след покушението срещу него. Той заявява, че не вярва, че е бил прострелян от „самотен луд“, и смята, че е бил опозиционен активист.

„Не изпитвам омраза към непознатия, който стреля по мен. Няма да предприемам никакви активни правни действия срещу него, нито ще претендирам за обезщетение. Прощавам му и го оставям да си изясни в собствената си глава какво е направил и защо го е направил. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза“, цитира думите му телевизионният канал tvnoviny.sk.

Според политика антиправителствените медии продължават да омаловажават значението на случилото се – те наричат покушението атентат на невменяем човек, отричат връзката на стрелеца с опозицията и твърдят, че пораженията върху здравето на премиера не са сериозни.

„Винаги съм защитавал личния си живот, затова и сега ще се огранича само с констатацията, че нападението нанесе сериозни щети на здравето ми, повторните операции ми донесоха много болка и страдание“, споделя Фицо.

Той също така разкри, че от месеци вече е заявявал вероятността за покушение срещу някой от словашките държавници. По думите на политика, той дори е призовал кабинета да стои далеч от струпвания на хора.

„Не, не съм разполагал с точни данни [за подготовката на атентат]. Но моят 32-годишен опит в политиката ме предупреди“, каза министър-председателят.

Наред с другото Фицо заяви, че ще се върне на работа в края на юни или началото на юли. В същото време той заяви, че не възнамерява да променя позицията си по украинската криза дори след опита за убийство.

Той коментира и Украйна и позицията на Словакия. Той повтори, че отказва да предостави военна помощ от държавните ресурси и предпочита мира пред войната. Според него войната в Украйна е осветила понятието „единно мнение“. Според него всеки, който не подкрепя Украйна, се нарича руски агент.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!