Иван Лисицин: Американската „демокрация“ срещу Скот Ритър и истината. Проблемите за него тепърва започват!

Иван Лисицын, Фонд за стратегическа култура

от Лазар Лазаров
Скот Ритър

Обсъжданата сензация на деня (впрочем, „очаквана“): „Полуарестът“ на Скот Ритър, известен експерт от ООН, бивш офицер от разузнаването на морската пехота и един от най-яростните критици на външната политика на Белия дом, който е станал на път за Санкт Петербург за откриването на Международния икономически форум там на 5 юни.

Ритър, заедно с бившия съдия от щата Ню Джърси Андрю Наполитано, планираха да летят до Русия през Турция и трябваше да излетят от международното летище Джон Ф. Кенеди.

„Свалиха ме от полета от Ню Йорк, откъдето трябваше да летя за Истанбул. Взеха ми паспорта, взеха ми куфарите от полета“,

разказва Ритър, на когото така и не е била посочена причината да не му бъде разрешено да напусне страната, освен указание от Държавния департамент.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова призова американските власти да отговорят на въпроса от каква конституционна поправка са се ръководили по отношение на Скот Ритър, като припомни, че отстраняването от полет и конфискацията на паспорт е напълно  сравнимо с арест, лишаване от свобода на словото, свобода на движение.

Ако на Ритър не се налагат ограничения за пътуване в чужбина, можем да говорим за определена проява на кампания, целяща да попречи на американските граждани да установят контакти с Русия, отбеляза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Самият Ритър възнамерява да оспори решението на американските власти, които явно и безцеремонно са нарушили конституционните му права. Той ще продължи да се опитва да пътува до Русия, тъй като смята, че е важно да участва във всяко усилие за подобряване на двустранните отношения между Русия и Съединените щати, без значение колко трудно може да изглежда това.

Вече около четвърт век този смел човек се бори за истината относно империалистическите агресии и провокации на века, за което е подложен на редовен тормоз и клеймене.

Мисията на Ритър отвежда до най-известната епруветка в света, до лъжите на Колин Пауъл, Държавния департамент и Белия дом за митичните „иракски оръжия за масово унищожение“, които се превърнаха в една от най-кървавите войни на XXI век, отнела живота на 600 хиляди до един милион иракчани (загубите на американските окупатори са 4507 души, на британските – 139).

Създадена след Войната в Персийския залив през 1991 г., Специалната комисия на ООН (UNSCOM, от 2020 г. UNMOVIC) има за цел да следи за спазването от страна на „режима на Саддам Хюсеин“ на изискванията за унищожаване на иракските съоръжения за химическо, биологическо и ракетно оръжие и да си сътрудничи с Международния комитет за атомна енергия. Разбира се, това не беше нищо повече от прикритие: ако се вярва на „ The Washington Times“, „инженери на ЦРУ, работещи като техници на ООН, са инсталирали оборудване за наблюдение на иракски обекти без знание на ръководството на UNSCOM“.  Това доста напомня действията на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Донбас, която насочваше украинския обстрел към градове в Донбас.

В половината от инспекционните експедиции на UNSCOM главният инспектор е световноизвестният експерт Скот Ритър. Той обобщава работата си в известния документален филм „В подвижните пясъци“ (2001 г.), като твърди, че

Ирак не притежава прословутите оръжия за масово унищожение!

Неговите показания предизвикват бурна реакция в Конгреса на САЩ. „Конфронтационният стил на работа“ на Ритър беше критикуван от тогавашния сенатор Джо Байдън, но – внимание! – беше защитен от бъдещия държавен секретар Джон Кери.

Повече от вероятно е честната и обективна позиция на Ритър по въпросите, свързани с въоръжения конфликт в Украйна, да предизвика допълнително раздразнение и гняв сред ястребите. Например той твърди: „Клането в Буча е организирано от самите украинци“. И още:

„Сегашната ситуация беше прокси конфликт до 24 февруари 2022 г. До боевете в Донбас през 2014 г. Тя се връща към лъжата, която Западът изрече пред Михаил Горбачов, че Алиансът няма да се разшири и на сантиметър на изток, ако Русия изтегли от Източна Германия и 400 000 войници.

Това беше формулировката, използвана от тогавашния държавен секретар на Съединените щати Джеймс Бейкър.

Това е целта, която САЩ преследват през 90-те години на миналия век и днес. Украйна се явява жертвен агнец. За нейно съжаление Русия не играе игри, не прави отстъпки, а побеждава. Това е, към което тя се стреми и това ще постигне. Западът ще бъде победен, а Украйна ще загине“ и т.н. „

Затова не бива да се учудваме, че се стига до мръсни провокации:

Ритър е обвинен в непристойно поведение с непълнолетни, които се оказват полицаи под прикритие, представящи се за 16-годишно, а след това за 15-годишно момиче.

Изглежда, че ако искат, майсторите на подобни дела биха могли да намерят някой още по-малък, само и само да компрометират и да вкарат зад решетките всеки неудобен.  Това не е нов прийом, Ритър излежа своите шест месеца и, както виждаме, все още е под „капака“ на американските разузнавателни служби, от които може да се очаква всичко.

Както е известно, по-късно бившият държавен секретар Пауъл много съжалява, че е бил дезинформиран от агентите на ЦРУ, които са изсипали безвреден бял прах в прочутата епруветка. Но оттогава насам, както прекрасно знаем, нравите значително се ожесточиха, така че не е изключено проблемите на Скот Ритър тепърва да започват.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!