Чей Боуз: Западът търси, кого да обвини за провала на НАТО. Централното място се пада на Украйна и Зеленски

Чей Боуз

Западът започва процес на отричане от Украйна, като ще обвини Владимир Зеленски за провала на конфликта с Русия. Това заяви известният ирландски журналист Чей Боуз в публикация в профила си в социалната мрежа X, бивш Туитър.

Според него ако ръководеният от САЩ НАТО продължи да ескалира (конфликта), тъй като се очертава поражение, това вероятно може да доведе до пряка конфронтация с Русия. Ако не го направи, неговите пълномощия ще се сринат и ще остави Русия да победи – съдба, която някога беше напълно немислима в Брюксел, Вашингтон и Лондон, но сега се превръща в кошмарна реалност. Ето защо, Западът вече търси виновник за поражението си. Той ще изобличи Киев като отговорен за провала на украинския конфликт с Русия.

Ето и целия пост на Боуз:

Миналата година прогнозирах, че с провала на прокси войната на НАТО срещу Русия самото съществуване на НАТО е поставено на карта. Също така прогнозирах, че ескалацията ще бъде единственият начин Западът да избегне приемането на поражението и прекратяването на конфликта.

Ето пълния текст на статията от септември 2023 г.

Тъй като прокси войната на Запада в Украйна неумолимо се плъзга към пълен провал, неоконите, които стоят зад провала, са изправени пред намаляващи варианти за отстъпление.

Първоначалната увереност, че Русия в сегашния си вид ще се срине под натиска на най-строгия режим на санкции в историята, не се оправда. Ранните руски грешки на бойното поле не бяха последвани от военен срив, а от прагматична проява на стратегическа адаптивност, на която с неохота се възхищават във военните зали на Запада.

Руската армия, далеч от това да се разпадне, се стабилизира и взе смели решения за отстъпление, когато е разумно, и за настъпление, когато е необходимо, като и двете се оказаха опустошителни за украинските им противници.

От това следва, че докато западните политически елити, които култивираха този конфликт, гледат към поредната зима на политическо, военно и потенциално икономическо недоволство, сега сме изправени пред потенциално най-опасния период в Европа след началото на Втората световна война

Катализаторът на по-широка война в Европа всъщност не е самият ограничен конфликт в Украйна, който започна през 2014 г. и, забележете, беше до голяма степен игнориран от западните сили в продължение на почти десетилетие. Истинският проблем е, че НАТО, който понастоящем е ангажиран в прокси война с Русия, е изправен пред сценарий „проклет си, ако направиш, и проклет, ако не направиш“ по отношение на нарастващото си военно участие в Украйна.

Ако ръководеният от САЩ блок продължи да ескалира (конфликта), тъй като се очертава поражение, това вероятно може да доведе до пряка конфронтация с Русия. Ако не го направи, неговите пълномощия ще се сринат и ще остави Русия да победи – съдба, която някога беше напълно немислима в Брюксел, Вашингтон и Лондон, но сега се превръща в кошмарна реалност.

Подобно поражение би било опустошително и потенциално смъртоносно за престижа и репутацията на цялата марка „НАТО“.

В края на краищата, въпреки че Съветският съюз отдавна е престанал да съществува, блокът все още се рекламира като незаменима крепост срещу въображаемия руски експанзионизъм.

В случай на все по-вероятно украинско поражение, този „основен партньор“ в „противодействието на Русия“ ще се окаже напълно безсилен и до голяма степен без значение. Още по-цинично е, че огромната американска оръжейна индустрия също ще бъде лишена от огромен и доходоносен пазар.

И така, как една многомилиардна машина, която пророкува абсолютна победа срещу Русия, изобщо може да започне да мисли за поражение?

И как висши бюрократи от ЕС като Урсула фон дер Лайен да се откажат от своята почти религиозна преданост към „каузата“ за пълно поражение на Русия, която тя безсрамно проповядва вече повече от година и половина? И накрая, как американската администрация, която политически, морално и икономически се е насочила срещу Русия в Украйна, се замисля за това, което се равнява на все по-неизбежната европейска версия на Афганистан?

Те ще трябва да направят две неща:

Първо, да намерят виновник за поражението си и второ, да намерят нов враг, към когото да насочат общественото мнение. „Някой, който да бъде обвинен“, ще бъде доста лесно да бъде идентифициран – разказът ще бъде изпълнен с нападки срещу държави като Унгария, Китай и донякъде Индия, които ще бъдат обвинени, че „подкопават обединените усилия, необходими за изолирането и победата над Русия“.

Централно място в този разказ ще заемат и обвиненията срещу самата Украйна. Западните медии ще се погрижат тя да бъде посочена като неспособна да „приеме лекарството“, предлагано от НАТО, и поради това да понесе последствията, да не се вслушва в западните военни съвети, че не успява да използва правилно западната помощ и, разбира се – като се има предвид, че Зеленски не е направил почти нищо за справяне с ендемичната корупция в Украйна – този факт лесно ще бъде използван като оръжие срещу него 1 към 1.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!